Volledig scherm
Het miljard dat het kabinet uittrekt voor woningbouw moet ook in Leeuwarden, Zwolle of Alphen aan den Rijn terechtkomen, vindt de Tweede Kamer © ANP XTRA

‘Woninggeld ook in de regio beschikbaar’

De belastingsubsidie die het kabinet uittrekt om woningbouw aan te jagen moet niet alleen ten goede komen aan corporaties in Amsterdam of Utrecht, maar ook in de regio. Coalitiepartijen lijken bereid om de fiscale stimulans ook voor middelgrote provinciesteden in te zetten, zo bleek vandaag tijdens het debat over het belastingplan.

Regeringspartij D66 stelt wel als voorwaarde dat de 1 miljard euro die in de komende tien jaar beschikbaar is op plaatsen terechtkomt waar krapte op de woningmarkt is en bijvoorbeeld niet in krimpgebieden. ,,Die 100 miljoen per jaar moet wel impact hebben, het kan niet zo zijn dat je er alleen maar gordijnrails voor kunt kopen”, aldus Kamerlid Steven van Weyenberg.

Verhuurderheffing

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend woningcorporaties 100 miljoen euro per jaar korting op de verhuurderheffing te willen geven als zij woningen bouwen. Daarvoor zouden alleen corporaties in aanmerking komen die in de tien gebieden zitten met de hoogste woz-waarde van Nederland of in gemeenten die een woondeal hebben gesloten met minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt die criteria te knellend. Hij wijst erop dat gemeenten als Zwolle, Leeuwarden, Assen of Alphen aan den Rijn nu buiten de boot vallen, terwijl daar de vraag naar woningen ook het aanbod overstijgt. Volgens Nijboer is er ‘in heel Nederland woningnood’ en mag de ‘regio’ niet worden overgeslagen. Daarmee raakte hij een gevoelige snaar bij de coalitiepartijen.