Met een schuurmachine kun je de verf eraf halen.
Volledig scherm
Met een schuurmachine kun je de verf eraf halen. © Shutterstock

Zo krijg je geverfd hout terug in de originele staat

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met een cadeau voor haar kleine neefje en legt ze uit hoe je verf van hout verwijdert.

Sinds een paar weken heb ik er een neefje bij, Felix is zijn naam. Broertje van Luca. Als trotse tante wil ik in alle opzichten belangrijk zijn voor deze jongens. Ik heb lang nagedacht over een goed kraamcadeau. Ik wilde vooral iets geven dat ze vaak kunnen gebruiken. Op internet heb ik een tweedehands meegroeistoel gescoord: de Tripp Trapp. Die heb ik uit elkaar gehaald en opgeknapt. Voor de verwijdering van de keiharde papresten had ik een hamer met beitel nodig! Ook de stoel van Luca was aan een opknapbeurt toe. Luca krijgt nu de nieuwe tweedehands en voor Felix ben ik met de oude stoel van Luca aan de slag gegaan. Hij was wit geschilderd en heeft nu weer een houtlook. Sta je te (tripp)-trappelen om te beginnen?

Kleurtje of niet?

De klus bestaat uit het verwijderen van oude verflagen, om de stoel terug te brengen in de originele houtlook. Als je er een kleurtje overheen doet, hoef je het niet zo grondig aan te pakken. Er zijn meerdere wegen die naar dit eindresultaat leiden. Kies wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Branden

Als de verf er al heel lang op zit, is afbranden met een schildersföhn een optie. Neem een verfkrabber, een verf- afbrander en ga aan de slag. Bij afbranden is het belangrijk dat je het oppervlak niet verbrandt. Beweeg de föhn dus veel en zet hem niet te hoog.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Krabben

Je kunt de verf afkrabben als je ziet dat hij begint te bobbelen en er dus lucht onder kan komen. De verf op mijn stoel zat er nog geen drie jaar op en werd gewoon weer vloeibaar in plaats van dat hij ging bobbelen. Plan B in dat geval...

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Schuren

Plan B is alle verf afschuren met de machine. Ik heb een redelijk grove korrel genomen, want ik wilde er een grondlaag, twee laklagen en twee beschermingslagen af hebben. Neem bijvoorbeeld korrel 150. Als je heel kleine cirkeltjes op je oppervlak ziet, is je korrel te grof. Heb geduld. Duw niet te hard.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Afwerken

Schuur met beleid; schuur alleen de oude verflaag tot op het kale hout eraf en vervorm niet het hout zelf. Lastige hoekjes doe je met handschuurpapier en een verfkrabber. Werk af met een blanke lak zodat vlekken niet in het hout kunnen trekken.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis