De keuken schoon en de gootsteen ook weer schoon. Hoe doe je dat? Marja Middeldorp weet raad.
Volledig scherm
De keuken schoon en de gootsteen ook weer schoon. Hoe doe je dat? Marja Middeldorp weet raad. © Shutterstock

Zo krijg je weer een glimmende gootsteen

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week deel 15: glimmende gootstenen.

Op zoek naar de andere tips van Marja? Je vindt ze allemaal via deze link

,,Hier krijg ik vaak vragen over”, zegt Marja Middeldorp. ,,Hoe krijg je de gootstenen weer mooi glimmend? Nou, dat hangt dus heel erg af van wat voor soort gootsteen je hebt. Mensen zijn geneigd om alles maar met schuurmiddel te behandelen. Maar dat werkt zeker niet bij alle soorten gootstenen. We behandelen de vier meest voorkomende gootstenen.”

Massief kunststof

Marja: ,,Dit behandel je wel met schuurmiddel. Maar kijk uit! Niet zomaar schuurmiddel op een sponsje doen en gaan schrobben. Gebruik mild schuurmiddel en laat het oplossen in water. Dan kun je het schoonmaken. Heb je krassen? Die krijg je eruit met héél fijn schuurpapier. Je kunt je gootsteen daarna nog laten opglimmen met autowax voor kunststof.”

Volledig scherm
© Shutterstock

Acryl

Marja: ,,Hier heb je vaak last van waterkringen. Maak je acryle wasbak daarom schoon met schoonmaakazijn. Geen gewone azijn, maar specifiek schoonmaakazijn. Krassen kun je weg krijgen met metaalpoets.”

Emaille gootsteen

Marja: ,,Je kent ze wel. Van die witte, oude wasbakken. Gebruik daarbij nooit een schuurspons of bleekmiddel. Ik gebruik altijd borax, kun je gewoon halen bij de supermarkt of een drogist. Dat is een zuiveringszout. Keukenzout kan ook. Knijp er een halve citroen boven uit en maak er een papje van. Dan kun je met een borsteltje of afwasborstel voorzichtig schrobben. Spoel het daarna af met water.”

Volledig scherm
© Shutterstock

Roestvrij staal

Marja: ,,Ik zeg het nog maar eens: géén schuurspons of schuurmiddel. Dat is precies de reden waarom veel mensen zo’n lelijke wasbak vol krassen hebben. Gebruik gewoon afwasmiddel. Daarna kun je het nog even nawrijven met wat spiritus op een doekje. En je zult zien dat je gootsteen weer mooi glimt.”

Volledig scherm
© Shutterstock
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie