Zo maak je je strijkbout weer schoon en kalkvrij (en met deze tip hoef je minder vaak te strijken)
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de strijkbout.
Er wordt veel gegoogled naar hoe je een strijkbout moet schoonmaken en ontkalken. Dat verbaast Marja niet. ,,Je hebt te maken met zoveel stoffen: van katoen tot linnen tot synthetische stoffen.” Die laatste geven de problemen, zegt zij. Polyester, fleece of nylon zijn synthetische stoffen. ,,Dat lost een beetje op als het te heet gestreken wordt en blijft vastplakken aan je bout.”
En dat is niet fijn als je net een witte blouse wil gaan strijken. Je kunt je strijkijzer dan schoonmaken met een keukenpapiertje met daarop wat gewone, fijne keukenzout. ,,Zet je bout daarop, op de katoenstand, en ga een paar keer over het zout heen. Het synthetische spul kun je er daarna makkelijk afvegen met een ruwe doek, zoals een washandje of een handdoek.”
Gebruik water uit de waterkoker of de droger
Je strijkijzer is, net als al je apparaten in huis, onderhevig aan onderhoud, zegt Marja. ,,Ga met liefde met je apparaten om, want dan gaan ze langer mee. Dat geldt toch ook voor jezelf? Als je jezelf goed onderhoudt, ga jij ook langer mee.” Daarom kun je beter voorkomen dat je strijkbout kalkaanslag krijgt.
,,Je doet er altijd water in, zodat-ie gaat stomen en de kreukels makkelijker uit je kleren gaan. Vul je ijzer met water dat al ontkalkt is. Je kunt gedemineraliseerd water gewoon als schoonmaakmiddel kopen, voor nog geen euro. Je kan ook gekookt water gebruiken of het water wat je droger opvangt. Dat is ontkalkt en je kunt er flessen mee vullen. Gebruik bij het water van de droger wel een zeef, want er kunnen stofresten in het water zitten.”
Bruine blubber
Het kan zijn dat je bout vol zit met kalk. Marja: ,,Je ziet dan aanslag bij de stoomgaatjes. Het kan zo zijn dat er bruine blubber uit je bout komt, en dan precies nét bij het strijken van die witte blouse. Dat zijn die synthetische resten vermengd met kalk.” Vervolgens ga je met water en huishoudazijn in de weer. ,,Geen schoonmaakazijn, dat is heel zuur. Gewone huishoudazijn volstaat.”
Je doet water en wat azijn in je bout. ,,Zet 'm hoog en laat maar stomen dat ding. Doe dat natuurlijk niet op je schone strijkhoes, maar leg even een oude lap op je plank. Spoel je bout een paar keer na met dat gedestilleerde water zodat het azijn eruit is. Als laatste kan je met een wattenstaafje dopen in de azijn en de stoomgaatjes uitnemen, zodat je zeker weet dat de kalk en de resten weg zijn.”
Nagellakremover
Wat als je strijkbout dan nog niet schoon is? ,,Dat kan, als de resten te dik zijn aangekoekt. Ga nooit met schuursponsjes of- middelen te werk, want dan kun je net zo goed gelijk afscheid nemen van je ijzertje. Je kan proberen met een watje in wat nagellakremover te dopen en op de lage stand met lauw water proberen de resten eruit te halen. Is dat gelukt? Happy you! Het makkelijkste is steeds dat keukenpapiertje met zout aan te houden en meteen te doen zodra je vuil ziet.”
Het strijken gaat dan heel makkelijk: je gaat als een soort botsautootje op de kermis van links naar rechts over de kleren heen
Marja strijkt haar synthetische stoffen sowieso niet. ,,Heb ik toch kreukels? Dan gooi ik mijn shirt of broek even in de droger. Een minuut of twee is meer dan genoeg. Je haalt het er warm uit. Ik ben intussen opgemaakt en doe m'n warme broek aan. Door de warmte is-ie meteen glad, er zit geen kreukeltje in en er komt geen strijkijzer aan te pas. Daardoor blijft ook de stretch erin, dus nooit meer een broek die op je knieën of op je kont hangt of lubberende shirts. Je koopt je kleding met zorg, dus behandel het ook met zorg.”
Moeite om door je berg was heen te komen? vtwonen helpt je een handje met deze tips.
Tot slot nog een tip voor mensen die strijken niet bepaald onder hun hobby's scharen. ,,Ik heb vriendinnen die klagen dat ze moeten strijken. Dan hebben ze een mand vol met kleren die allemaal in elkaar zijn gekreukeld. Zorg dat je kleren niet helemaal kurkdroog worden. Dus ga niet 's morgens de deur uit met de droger aan om 's avonds de kleren eruit te halen en drie dagen later eens te gaan strijken. Haal het bijtijds van de lijn of uit de droger als het nog klam of een heel klein beetje vochtig is. Het strijken gaat dan heel makkelijk: je gaat als een soort botsautootje op de kermis van links naar rechts over de kleren heen.”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar wonen@dpgmedia.nl met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Schoonmaaktip van de week
De was drogen en zo min mogelijk energie verbruiken? Zo doe je dat (zonder dat je was muf gaat ruiken)
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de was drogen op een zuinige manier. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Radeloze huurders al jaren in de kou door vele storingen: ‘We weten het gewoon echt niet meer’
Honderden bewoners van de Haagse wijk Transvaal zitten geregeld dagenlang in de kou. De woningen zijn aangesloten op een collectief warmtenet dat er vaak uit ligt vanwege storingen. Overstappen naar een andere energieleverancier kunnen de huurders niet omdat ze verplicht zijn hier gebruik van te maken. Niemand kan ze helpen. ,,We weten het gewoon echt niet meer.’’Den Haag -
PREMIUM
Zelf een moestuin aanleggen? Dat kan ook prima op je balkonnetje: ‘Zonnig plekje is al genoeg’
Biologische groenten en fruit onder handbereik. Een komkommer zo vers dat hij nog warm is van de zon. Voor een moestuintje heb je geen enorme lap grond nodig. Zo begin je zelf in je eigen achtertuin en zelfs op het balkon een mini-kwekerij.
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
Getest: Dit is het beste stoomstrijkijzer
Wat is het beste stoomstrijkijzer? En welk model heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Wesley (31) woont in de kelderbox van zijn ex: ‘Ik heb niet eens daglicht’
Er zijn een stuk minder sociale huurwoningen in Dordrecht dan pak ’m beet tien jaar geleden. Dat ondervindt Dordtenaar Wesley van Vliet (31) aan den lijve. Hij wacht al maanden op een huis. En dat doet hij in een kelderbox, die van zijn ex-vriendin om precies te zijn. ,,Hopeloos, ik heb niet eens daglicht.”Dordrecht
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerbertus tokkemans