Volledig scherm
© ANP XTRA

Zo richt je de gang van je huis logisch in

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw.

Ik ben in de winter graag buiten. Naar binnen gaan vind ik een stuk minder. Ik heb mijn enkel weleens verstuikt omdat ik mijn vieze schoenen niet snel genoeg uit kreeg. Ik wilde niet buiten de deurmat stappen en mijn vloer vies maken. Zo verloor ik mijn evenwicht en kwam ik keihard op mijn enkel terecht, met mijn schoen er nog half aan. Au!

Daarna ontwikkelde ik een nieuwe methode: met mijn billen tegen de muur leunen, zodat ik niet gelijk omval als ik gebogen mijn schoenen uittrek. Inmiddels heb ik ook mijn hal functioneel ingericht. Dat is lekker vertrekken én thuiskomen. Vandaag vertel ik hoe je de gang logisch kunt inrichten.

Twee matten

Het klinkt luxe, maar is niet overbodig: twee deurmatten. De eerste leg je buiten neer, die is voor het ergste vuil. Wat dan overblijft is nattigheid. Daarvoor is de flinke droogloopmat, die je binnen verwelkomt. Je kunt zo’n mat ook als loper in de gang leggen. Koop ‘m dan van de rol.

Luifel

Als je er nog geen hebt: hang een luifel boven je buitendeur. Zo sta je tenminste droog als je met volle boodschappentassen naar je huissleutel staat te zoeken. De montage van zo’n luifel valt erg mee. Kwestie van gaten boren en met z’n tweetjes bevestigen.

Halmeubel

Onmisbaar: een halmeubel. Koop of timmer een laag kastje. Leg er kussens op. Erboven hang je een kapstok. Geen plek? Misschien past een kruk wel. Daarop kun je ook zitten om je vieze schoenen uit te trekken. Zorg wel dat de deurmat net zo ver doorloopt, anders heeft het nog geen zin.

Spotjes

Zorg in de hal altijd voor goede verlichting. Met slecht licht sta je maar wat aan te rommelen. Denk aan spots die je kunt richten op het sleutelrekje, de spiegel, de kapstok, de voordeur, de trap. Goede buitenverlichting is trouwens ook een must.

Rust

Als je de ruimte hebt: berg schoenen, jassen, mutsen, handschoenen, paraplu’s en boodschappentassen steevast op in de hal. Dat geeft rust in de rest van het huis. Bonustip voor ijdeltuiten: een plankje bij de spiegel voor een kam en een lippenstift is altijd fijn.