Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

1,5 jaar cel geëist tegen Veense man die lijk Biesboschmoord verstopte

VEEN/BREDA - De officier van justitie heeft 1,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist in de rechtszaak tegen een 49-jarige man uit Veen die in de Biesboschmoord het lichaam van slachtoffer Adrian Weckowicz verstopte. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de inhoudelijke zitting van de zaak in Breda.

De verdachte vertelde daar hoe hij het lichaam van Weckowicz op de zolder van een vriendin van hem ontdekte, waarna ze hem samen weg brachten. "We wisten niet waar we het lijk zouden laten. We reden naar Antwerpen, naar Rotterdam." Uiteindelijk reed hij met de vrouw de Biesbosch in. "In nood hebben we daar gauw het lijk neergelegd, met takken erover."

Nabestaanden eisen 10.000 euro schadevergoeding van de man. "Ze zijn radeloos geweest", zo laat hun advocaat weten. Advocaat Van Doveren, van de verdachte Veense man, vindt het duidelijk dat zijn cliënt straf verdient, maar vindt dat de schadevergoeding aan de nabestaanden afgewezen moet worden. Hij pleit voor een werkstraf. Volgens de rechter kan de verdachte maximaal 2 jaar celstraf krijgen voor het wegstoppen van een lijk.

Wraking
Eerder op de dag was de pro formazitting van de 37-jarige Andelse vrouw die eerder al bekende Weckowicz te hebben vermoord, maar die zitting was van korte duur doordat haar advocaat de rechter wraakte.

Biesboschmoord
Het lichaam van Weckowicz, een 32-jarige Poolse man en de ex-vriend van de Andelse vrouw, werd in januari 2014 op een verlaten bosperceel in Werkendam gevonden. Pas enkele maanden later kon door onderzoek een gezichtsreconstructie worden gemaakt waarna kon worden vastgesteld wie hij was.

De man was net als de vrouw verdachte van moord, maar kreeg in februari te horen dat hij daar niet langer voor vervolgd wordt. Wel zou hij de Andelse geholpen hebben om het lichaam kwijt te maken. De uitspraak in de rechtszaak volgt over 2 weken.

Waalwijk, Heusden e.o.