Volledig scherm
Het laden van een schip zoals dat vroeger ging. © Teus Van Tilborg

Basisschoolleerlingen aan de slag in de Historische Haven in Woudrichem

WOUDRICHEM - In de aanloop naar de Open Monumentendag komend weekend, nemen ook dit jaar leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in het Land van Heusden en Altena deel aan de monumentenklassendag. Een initiatief van Bibliotheek CultuurpuntAltena en Erfgoed Altena. De leerlingen bezoeken donderdag en vrijdag Fort Giessen en de Historische Haven in Woudrichem. 

In Woudrichem heeft het Stadsgidsengilde een programma opgesteld dat vooral in het teken staat van de vroegere scheepvaart. Daarmee wordt op een originele manier ingespeeld op het landelijk thema van de Open Monumentendag, 'Boeren, burgers en buitenlui'. "Schippers behoren tot de buitenlui", licht Peter Baks van het gilde de keuze toe. "Bewoners van de schepen in de haven werken hier spontaan en met plezier aan mee."

Op het terrein van de museumscheepswerf komen de leerlingen veel te weten over hoe het er vroeger in de scheepvaart aan toe ging. Ze krijgen niet alleen uitleg, ze gaan ook zelf actief aan de slag. Bijvoorbeeld door een schip zelf te laden. En dat dat vroeger toch heel anders ging dan nu, daar komen ze al snel achter. Boeiend en vooral ook leerzaam vinden ze het. Ook de leerkrachten vinden het een goed initiatief. ,,Het is mooi dat ze niet alleen hoeven te luisteren, maar ook zelf wat mogen doen". Reageert Willianne van Helden van De Wilgenhoek uit Hank. "Het is een stukje omgevingsonderwijs. Woudrichem is daar ook een mooie plaats voor."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Ietsiepietsie’ Ien in de historie van Slot Loevestein
    PREMIUM

    ‘Ietsie­piet­sie’ Ien in de historie van Slot Loevestein

    POEDEROIJEN - Met de auto naar Woudrichem, dan met de boot naar Slot Loevestein om vervolgens via een ladder over de vestingwal te klauteren. Het woon-werkverkeer van Ien Stijns was niet altijd een doorsnee rit naar kantoor. Het was de hoogwaterperiode van 1998 en Ien Stijns stond op het punt om tijdelijk directeur van het kasteel en het museum te worden. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heeft ze aangekondigd dat ze met pensioen gaat