Volledig scherm
Laban Duijnhouwer is eigenaar van bioscoop Hollywoud in Almkerk. Het is 65 jaar geleden dat zijn vader diens reisbioscoop inschreef bij de Kamer van Koophandel. © COR DE KOCK

De Duijnhouwers zitten al 65 jaar in het bioscoopvak

ALMKERK - Het zal Sissy zijn geweest zijn of En eeuwig zingen de bossen, die Laban Duijnhouwer senior op 1 december 1952 vertoonde, vrijdag precies 65 jaar geleden.

Quote

Zelfgemaak­te popcorn, een reserve­rings­lijn zonder automa­tisch bandje en personeel dat niets omroept maar je komt ophalen om je naar de filmzaal te brengen is ook belangrijk.

Laban Duijnhouwer

Hollywoud viert feest. Het is vrijdag  65 jaar geleden dat de familie Duijnhouwer in het bioscoopvak stapte. Zelf kan Laban senior het jubileum niet meer meemaken, maar zijn 56-jarige zoon, die als kind al zijn vader meehielp en de zaak uiteindelijk overnam, wel. Bezoekers van de bioscoop in Almkerk mogen het feest volgende week meevieren.

Op 1 december 1952 schreef Duijnhouwer zijn reisbioscoop in bij de Kamer van Koophandel. Hij had in Indonesië gediend en had daar een film gezien. Hij was geïnteresseerd geraakt in de techniek van zo'n projector en toen hij weer thuiskwam, had hij een Amerikaans apparaat gekocht om daarmee in de weekenden films te vertonen in de voormalige Nutszaal in Werkendam. Zijn vrouw ging met kaartjes langs de deuren, deed alle reserveringen en ook de jonge Laban hielp toen hij oud genoeg was mee: posters ophangen, doek installeren. Het werd een familiebedrijfje. ,,Kwam mijn vader 's avonds thuis, dan ging het overhemd uit, de stropdas los en was hij met films bezig'', zegt Duijnhouwer (56).

Sporthal

Na verloop van tijd kwamen er ook bioscoopjes in Rijswijk, Wijk en Aalburg en Hank. Het resulteerde later in de verbouwing van de leeggekomen sporthal in Woudrichem en zoon Laban had het roer al overgenomen toen er met de bioscoop grote successen werden geboekt: van 7.000 naar 92.000 verkochte kaartjes per jaar.

Volledig scherm
Drie generaties Duijnhouwer tijdens de première van de film Abeltje in 1998. © rv

Inmiddels krijgt de Almkerkse servicebioscoop meer dan 200.000 bezoekers per jaar over de vloer en wordt record na record gebroken.

Ontspanning

Hoewel het niet echt een familiebedrijf meer is, werkt Laban nog wel op die manier. Elk personeelslid moet alles kunnen. En Laban zelf steekt ook de handen uit de mouwen. Hij maakt wekelijks eigenlijk meer uren dan gezond zou zijn, maar hij noemt het werk 'zijn ontspanning'. Een ongeleid projectiel dat boordevol ideeën zit en soms zo snel denkt dat hij niet te volgen is. Of, zoals zijn marketingmanager zegt: ,,Als Laban zijn ideeën neerlegt, moet je heel snel zorgen dat je in de buurt bent, anders ben je te laat.''

Dus een staking van onderwijzend personeel? Laban zit al in de auto om pannenkoekenbeslag te kopen: gratis eten in de pauze van de film. Als service, want Hollywoud wil net iets meer bieden dan zijn concurrenten. Gloednieuwe filmdoeken, die tot voor kort alleen nog in Londen, Oslo en Parijs hingen en die maximale zichtkwaliteit bieden, heeft hij toch naar Almkerk gehaald. 

,,Heus niet revolutionair en het publiek zal niet uit het hele land naar onze schermen komen, maar het is wel een manier om het de bioscoopbezoeker nóg beter naar de zin te maken. Wat dat betreft is zelfgemaakte popcorn, een reserveringslijn zonder automatisch bandje en personeel dat niets omroept maar je komt ophalen om je naar de filmzaal te brengen net zo belangrijk.

Het programma voor de jubileumweek is te vinden op hollywoud.nl.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement