Volledig scherm
De recherche deed in juli 2015 sporenonderzoek in een woning Andel. © Martijn van Bijnen/FPMB

Ex-vriendin krijgt 11 jaar cel voor ‘Biesboschmoord’

BREDA - Elf jaar gevangenisstraf heeft de rechtbank in Breda vrijdagmiddag opgelegd aan de 38-jarige vrouw uit Andel die haar ex-partner om het leven zou hebben gebracht. Geen veertien jaar cel zoals het OM had geëist, want moord achtte de rechtbank niet bewezen. Wel bewezen achtte de rechtbank dat de verdachte haar ex-partner met messteken om het leven had gebracht en samen met een vriend had begraven in de Biesbosch.

De advocaat van de verdachte had om ontslag van rechtsvervolging gevraagd omdat ze uit noodweer zou hebben gehandeld. Het slachtoffer zou volgens de verdachte een agressief persoon zijn geweest die haar op de dag had willen aanranden of verkrachten. Zij zou toen het mes hebben weten te bemachtigen en haar ex-partner hebben neergestoken.

De rechtbank geloofde weinig van dit verhaal omdat uit het dossier niets bleek van agressie van het slachtoffer. Ook zou de vrouw haar verklaring hierover telkens wat hebben aangedikt. Verder kon de vrouw weinig details geven, bijvoorbeeld waarom het slachtoffer in zowel de buik als de hals was gestoken. Naar haar verklaring werd ook extra kritisch gekeken omdat ze die pas aflegde nádat allerlei technische onderzoeksgegevens op tafel kwamen. Omdat de verdachte weigerde mee te werken aan gedragskundige onderzoeken werd ze door de rechtbank als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd.

Nooit bestaan
Na zijn dood liet de vrouw het lichaam van het slachtoffer nog ruim een dag in haar huis liggen voordat ze het ’s nachts begroef in de Biesbosch. Volgens het OM heeft de vrouw daarna alles gewist, alsof het slachtoffer nooit heeft bestaan. Ze deed zijn spullen weg, loog tegen ouders en vrienden, verwijderde zijn Facebookaccount en renoveerde haar huis.

Het lichaam werd 14 januari 2014 gevonden door een wandelaar. Duidelijk was dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gebracht, maar de identiteit bleef lang onbekend. In september werd pas duidelijk dat het ging om een 32-jarige Poolse man die in Nederland verbleef. De vrouw werd daarop begin 2015 gehoord als getuige, maar verklaarde dat ze van niets wist.

De vriend die de vrouw hielp bij het begraven, werd eerder al veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf.

  1. Een griezeltrip van de VPRO liep uit de hand: 3.000 'gehersenspoelde' mensen kwamen midden in de nacht naar Woudrichem
    40 JAAR GELEDEN

    Een griezeltrip van de VPRO liep uit de hand: 3.000 'ge­her­sen­spoel­de' mensen kwamen midden in de nacht naar Woudrichem

    WERKENDAM - Chaos in Woudrichem. Vernielingen, verkeersopstoppingen en baldadigheden. En dat allemaal vanwege een nachtelijke radio-uitzending van de VPRO. Veertig jaar later blikken we met betrokkenen terug op de gebeurtenissen in de vroege ochtend van 10 januari 1978. ,,Er kwamen plotseling hordes mensen over de dijk. Alsof ze waren gehersenspoeld.''

Waalwijk, Heusden e.o.