Volledig scherm
© Thinkstock

Festival 40 jaar Zomerfeesten Almkerk knalt er goed in

ALMKERK - Het festival vanwege 40 jaar Zomerfeesten Almkerk (ZFA) was zaterdag een evenement waar je geweest móet zijn. Ouders met kinderen, grote groepen jonge perfect opgemaakte meisjes, oudere jongeren, oud vrijwilligers, iedereen was er.

Men keek en luisterde naar een heel gevarieerd programma. De vijftig vrijwilligers van de Zomerfeesten hadden alles uit de kast gehaald om er een prachtig festival van te maken. ’s Nachts voorafgaand aan het festival is nog een buitenlocatie ingericht met eetgelegenheid, een extra bar en een terras onder de grote tent waar 2500 bezoekers in terecht konden. De organisatie had gezorgd voor een uitgebreide flyer en een mooi programma op meer publiciteit te genereren.

Voor aanvang van de eerste act waren en nog 100 kaarten beschikbaar. En dat alles voor een programma, dat weinig eenheid vertoonde. ZFA voorzitter Petra Geerts: ,,Dat hebben we bewust gedaan. Het moest een dag worden voor iedereen. Daarom ook de start met DJ La Fuente voor de jongere bezoekers”.

Eenmalig
Omdat er heel veel werk verricht moest worden, blijft het bij een eenmalige gebeurtenis. Petra Geerts: ,,Het is allemaal supervet om te doen, maar na twee weken zijn we eigenlijk wel een beetje op. Dit festival vergt nogal wat extra’s ten opzichte van het reguliere programma. Het was allemaal zwaarder, dan we verwacht hadden”. Almkerk had eerder een popfestival. Festivals in 1994 (het Modderfestival) en 2009 (met Heideroosjes en De Dijk) vonden in de open lucht plaats. Ze werden gehouden in verband met de jubilea van De Soos.

Variatie
Veel bezoekers kwamen niet voor een bepaalde act. Dion Heiblom: ,,Ik hou van alle muziek. Als het maar gezellig is”. Dat zou het laten vanzelf worden met feestartiesten als Johnny Gold en de Band Zonder Banaan in het achterste deel van het programma. Oud Soos vrijwilliger Sjaak Koekkoek had wat minder op met Gold (“Ik heb hem als Almkerker al veel gezien”) en Band Zonder Banaan. “Ik denk dat ik dan mijn kinderen maar thuis ga brengen”, gaf hij aan. Opmerkelijk is de inzet van de vele vrijwilligers. De organisatie heeft over aanwas geen klagen. De zoon van Sjaak Koekkoek staat al in de startblokken om volgend jaar mee te doen. Op naar 50 jaar ZFA, dus.

  1. Een griezeltrip van de VPRO liep uit de hand: 3.000 'gehersenspoelde' mensen kwamen midden in de nacht naar Woudrichem
    40 JAAR GELEDEN

    Een griezeltrip van de VPRO liep uit de hand: 3.000 'ge­her­sen­spoel­de' mensen kwamen midden in de nacht naar Woudrichem

    WERKENDAM - Chaos in Woudrichem. Vernielingen, verkeersopstoppingen en baldadigheden. En dat allemaal vanwege een nachtelijke radio-uitzending van de VPRO. Veertig jaar later blikken we met betrokkenen terug op de gebeurtenissen in de vroege ochtend van 10 januari 1978. ,,Er kwamen plotseling hordes mensen over de dijk. Alsof ze waren gehersenspoeld.''

Waalwijk, Heusden e.o.