Volledig scherm
Joop Worrell, voorzitter van het Comité Holocaust Namenmonument Nederland | Altena, overhandigt een certificaat aan wethouder Renze Bergsma van Woudrichem. © Bertjan Kers/BD

Geld uit Altena voor nieuw Holocaustmonument: 'Monumenten zwijgen, maar zeggen zo veel'

WOUDRICHEM - De opbrengst van de actie van het Comité Holocaust Namenmonument Nederland | Altena zal voor meer gebruikt worden dan het vermelden van de namen van de slachtoffers op het nog op te richten monument in Amsterdam.

Dat zei voorzitter Joop Worrell bij de afronding van de actie in de werfschuur in de stadshaven van Woudrichem. Daar kregen de sponsors en donateurs donderdag de certificaten met de namen van de joodse inwoners uit de drie Altena-gemeenten die vermoord zijn door de nazi's. Op het monument in Amsterdam komen ruim 103.000 namen te staan. Het benodigde bedrag voor het monument is nog niet bij elkaar.

De actie heeft 4.050 euro opgebracht. Met dat geld zal onder meer een boekje over de 23 slachtoffers worden samengesteld, beloofde oud-burgemeester Worrell. 

Oorlogsmonument Eethen

Bijzonder was de aanwezigheid van Miel en Ed Citroen, zoon en kleinzoon van Fritz Albert Citroen. Zijn naam is terug te vinden op het oorlogsmonument in Eethen

Kleinzoon Ed Citroen zong een zelfgeschreven lied over het monument in Eethen en de impact van de dood van zijn grootvader op de familie. ,,Monumenten zwijgen, maar ze zeggen zo veel."

Waalwijk, Heusden e.o.