Volledig scherm
© Thinkstock

Gestel en Boxtel blijven kunstgras veilig vinden

bd me rm kunstgrasrubber flitsSINT-MICHIELSGESTEL/BOXTEL - Het is nog steeds veilig om op kunstgras te sporten. Dat stellen de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel in officiële verklaringen. De uitzending van het tv-programma Zembla woensdagavond verandert het standpunt van de gemeentes niet.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam lieten in Zembla zien dat uit proeven met zebravisjes blijkt dat er wel een effect optreedt wanneer zij zwemmen in water waarin rubbergranulaat heeft gezeten. De embryo’s gaan namelijk dood en de visjes vertonen gedragsverandering. Hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer, die het onderzoek heeft geleid, laat zijn eigen kinderen daarom niet op kunstgras met rubbergranulaat spelen.

De twee gemeentes volgen het standpunt van zowel Vereniging Sport en Gemeenten als het RIVM, dat er wel gewoon gesport kan worden op kunstgras met deze rubberkorrels. Het RIVM concludeerde in december namelijk dat het schadelijke effect verwaarloosbaar is.

In Boxtel hebben drie voetbalclubs (RKSV Boxtel, ADC en DVG uit Liempde) kunstgras met rubbergranulaat. Ook de Gestelse voetbalclubs hebben zulk kunstgras. In Haaren en Helvoirt hebben de voetbalclubs daarentegen kurkinstrooi op de kunstgrasvelden.

Waalwijk, Heusden e.o.