Volledig scherm
Duizenden plastic bekertjes, aan elkaar geniet, vormen een van de attracties van Kunstlicht Almkerk. © Beeld Werkt

Het 'kleine zusje van Glow' in Almkerk scoort

ALMKERK - Het kan nog. Donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagavond. Naar Almkerk ... voor Kunstlicht Almkerk. Anders moet je vijf jaar wachten, maar zelfs dát is goed nieuws.

Gehoopt was op 3.500 bezoekers, uitgesmeerd over zeven dagen, maar dat aantal werd woensdagavond al bereikt. ,,We zitten nu al op 3.700 bezoekers", zegt Bart Monster, penningmeester van Kunstlicht Almkerk. ,,Het gaat boven verwachting."

Het regent ook reacties, uiteraard positieve, maar ook verrassende. ,,We hadden natuurlijk onze eigen verwachtingen van de diverse projecten. Sommige, waarvan wij dachten dat die heel spectaculair waren, liepen ze zó voorbij. En andere, waarvan wij minder verwachtten, werden juist enorm gewaardeerd."

Grootste lampenkap

Quote

Dit kost heel veel geld. Denk aan twee cijfers met drie nullen erachter ...

Penningmeester Bart Monster

Een voorbeeld; de grootste lampenkap ter wereld staat momenteel toch maar mooi in Almkerk, maar de waardering van de gemiddelde bezoeker gaat niet verder dan 'o, een grote lampenkap'. En het 'Bloezenbos' maakt juist de tongen los ... 35 half opgesteven witte overhemden met fladderende onderkanten, hangend in de bomen, lampjes erin, wat rook uit de rookmachine en een spooky muziekje. ,,Daar hebben we heel veel reacties op gekregen."

Het succes van het project heeft de organisatoren er wel van doordrongen dat dit naar meer smaakt. ,,Volgend jaar? Volgend jaar? Over vijf jaar. Dit kost zo twee en een half jaar. We zijn in mei al begonnen met bouwen. En weet je wat dit kost?" Wat dit dan daadwerkelijk kost wil de penningmeester vervolgens niet zeggen. ,,Heel veel geld. Denk aan twee cijfers met drie nullen erachter. En we hebben niets gekocht, alles hebben we zelf gemaakt." Een voorbeeld is de keten van bollen, die verschillende kleuren licht geven op de maat van muziek. ,,Dat zijn gewone plastic bekertjes, aan elkaar gezet met 35.000 nietjes."

Eindhoven

De bezoekers komen echt niet alleen de directe omgeving, meldt Monster. ,,We zien publiek van ver buiten Almkerk. Ik heb mensen gesproken uit Eindhoven, die hadden het over het kleine zusje van Glow." 

Wie nog de route wil lopen, meldt zich bij dat pop-upcafé aan 't Verlaat. Dagelijks gaan de lampen aan om 18.30 uur. Om 22.30 uur gaat de stekker eruit. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement