Volledig scherm
2018-01-07 15:41:52 POEDEROIJEN - Slot Loevestein ligt omgeven door het wassende water van Maas en Waal. ANP HOLLAND LUCHTFOTO BRAM VD BIEZEN © ANP

Hoogwater: 'Prachtig, dit is Nederland'

WERKENDAM - Het hoge water in de uiterwaarden langs de rivieren trok de afgelopen dagen drommen toeristen die met eigen ogen konden vaststellen dat het plan Ruimte voor de Rivier voorlopig werkt. Maar het water stijgt nog, het hoogste peil wordt dinsdag verwacht.

Er zijn twee, driemaal zoveel bezoekers als gewoonlijk, denkt Jeanette Bras, medewerker van het Biesboschmuseum in Werkendam. En inderdaad, de ruime zaal van het museum met ramen die uitzicht bieden op het Gat van den kleinen hil, zit nokvol. De rondvaarten door de Biesbosch zijn volgeboekt. Het water trekt.

In de vesting Woudrichem sloot het waterschap Rivierenland de waterpoort. Een voorzorgsmaatregel, het rivierwater klotst nog niet tegen de houten balken die zijn geplaatst. Woudrichem heeft wat meer bezoekers dan in andere weekenden. Het voetveer vanaf de vesting naar Slot Loevestein vaart niet, het toegangsbruggetje is onder het water verdwenen.

Volledig scherm
De weilanden in de omgeving van Poederoijen zijn volgestroomd met het stijgende water van Maas en Waal. © ANP

Loevestein

Volledig scherm
Ondergelopen fietspad bij drukke parkeerplaats bij Slot Loevestein © Vincent Leemans/BD

In het Munnikenland bij Slot Loevestein blijft ook de ruim een jaar geleden in gebruik genomen nieuwe toegangsweg goed te voldoen. De weg is er niet onder gelopen, Loevestein is bereikbaar. Aan de oostkant van de weg is de polder helemaal volgestroomd, aan de westkant hebben de daar ondergebrachte runderen en konikpaarden door het langzaam stijgende water steeds minder ruimte. Staatsbosbeheer zegt ze maandag opnieuw te verplaatsen in de richting van Brakel.

Voor veel wilde dieren is zo veel water in het gebied nog wennen. Bij Slot Loevestein vertelt Andre de Fijter uit Giessen hoe hij nog een ree uit het water heeft gejaagd. ,,Dat was helemaal uitgeput van het vele zwemmen en beschadigd door het prikkeldraad. We hebben haar naar een droger stuk land gedreven. Het zal nu wel goed gaan, later zag ik het bij een groep reeën op een droog stuk."

Verder stijgen

De komende dagen zal het water nog verder stijgen is de verwachting. Bij Lobith wordt het hoogste peil verwacht met 14,8 meter boven NAP, net onder het niveau van 2011 toen de vijftien meter werd bereikt. Naar verwachting wordt het hoogste punt in Zaltbommel dinsdag bereikt.

Volledig scherm
Er werden voor het weekend afsluitbalken geplaatst in de Waterpoort in Woudrichem. © Marry Bouman
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.