Volledig scherm
Op de informatiebijeenkomst over de herindeling waren meer bestuurders dan inwoners. © Kees Klijn

Meer bestuurders dan inwoners op bijeenkomst in Woudrichem over herindeling

WOUDRICHEM – De gemeentes Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn op 1 januari 2019 met elkaar gefuseerd. Daartoe moeten ze aan de minister van Binnenlandse Zaken een herindelingsadvies overleggen.

Het herindelingsontwerp is klaar. Maandagavond mochten de burgers van Woudrichem daarover met bestuurders tijdens een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis in Woudrichem in gesprek gaan. Ze konden ook schriftelijk een zienswijze indienen. De belangstelling was buitengewoon pover: er waren meer bestuurders dan burgers.

Voorstanders
Arnold en Jenny van Andel uit Andel hadden wel de moeite genomen om te komen. Puur uit belangstelling, een eigen zienswijze houden ze er niet op na. Ze zijn een groot voorstander van de herindeling. Arnold: ,,Het heeft al veel te lang geduurd. In wezen hadden ze in 1972 al door moeten zetten, bij de vorming van de nieuwe gemeente Woudrichem. Dat vond ik toen al te kleinschalig,” zegt Arnold.

Niet overbodig
Weinig belangstelling, gemeentesecretaris Ad Dolislager had het verwacht. ,,De herindeling speelt niet echt in Woudrichem, want dat idee werd door alle partijen breed gedragen. Ook overstijgt het onderwerp het individuele belang. Dat ligt anders als het over een heel concreet onderwerp gaat, bijvoorbeeld het aanleggen van een basketbalveldje.” Dus was de avond overbodig? ,,Nee., je moet de burgers de kans geven om de bestuurders persoonlijk te benaderen. Daarom hebben we er niet voor gekozen om dit via de sociale media te doen.”

Waalwijk, Heusden e.o.