Volledig scherm
© Marry Bouman

Negen teams op teruggekeerd tienkamp in Almkerk

ALMKERK – Oude tijden herleefden zaterdagmiddag in Almkerk tijdens de zomerfeesten. Op het terrein van ijsbaan De Plomperd werd na lange afwezigheid weer eens een tienkamp gehouden. Negen teams streden er om de eer.

Het was al vele jaren geleden dat het onderdeel op het programma van de traditionele jaarlijkse zomerfeesten stond. ,,Ik weet het niet precies meer maar het zal wel ergens tussen en tien en vijftien jaar geleden zijn”, vertelt Sjoerd Groeneveld, bestuurder van het organiserende Plons. Vroeger presenteerde de legendarische Dick Passchier altijd de tienkamp. ,,We hebben nog wel aan hem gedacht om hem te vragen”, vervolgt Groeneveld.

De zeephelling en het modderbad vergen veel energie van de teams. Het onderdeel mijlpaal (versjouwen van boomstammen) blijkt geen sinecure. ,,Dat was best wel zwaar. Viel ons vies tegen”, laat Marc de Pender van team ’t Hok Almkerk weten terwijl hij nog uitblaast . Voor De Pender mag de tienkamp elk jaar weer worden gehouden. ,,Dit is toch keigezellig zo”, spreekt hij ondanks dat hij nog negen spellen moet onder het genot van een glas bier zijn wens uit.

Dussenaar Jan Donkersloot (60) bekijkt het als toeschouwer van achter een dranghek. Hij vindt het gevecht met de skippyballen boven het waterbassin het mooist. Hij heeft de tijd van Dick Passchier nog meegemaakt. ,,Toen was het wel drukker geloof ik. Maar het is moeilijk te vergelijken. Hier op de ijsbaan is het wat ruimer opgezet en toen werd bij de feesttent alles nog per onderdeel afgewerkt.”

Volledig scherm
Wie durft, kan van de zeephelling © Marry Bouman

Waalwijk, Heusden e.o.