Volledig scherm
PREMIUM
Kees van Maastrigt vertelt over het kanon dat staat op Fort Giessen. © Teus van Tilborg

Onder de indruk van 'stukje geschiedenis dichtbij huis'

GIESSEN - ,,Jongens en meisjes gaan jullie met me mee? We gaan nu iets spannends doen." Leerlingen van basisschool De Wilgenhoek uit Hank reageren enthousiast op de vraag van John Kollen. Ze bezoeken Fort Giessen ter gelegenheid van de jaarlijkse monumentenklassendag.

Voor iets spannends zijn ze wel in en gaan dan ook graag met Kollen mee. Hij gaat ze voor door de krochten van het fort. ,,Jullie zijn nu in de ruimte waar de soldaten sliepen." Ze kunnen het nauwelijks geloven, slapen in zo'n vochtige ruimte. ,,Maar nu is het de plaats waar vleermuizen overwinteren." Ademloos wordt naar zijn verhaal geluisterd.

  1. ‘Ietsiepietsie’ Ien in de historie van Slot Loevestein
    PREMIUM

    ‘Ietsie­piet­sie’ Ien in de historie van Slot Loevestein

    POEDEROIJEN - Met de auto naar Woudrichem, dan met de boot naar Slot Loevestein om vervolgens via een ladder over de vestingwal te klauteren. Het woon-werkverkeer van Ien Stijns was niet altijd een doorsnee rit naar kantoor. Het was de hoogwaterperiode van 1998 en Ien Stijns stond op het punt om tijdelijk directeur van het kasteel en het museum te worden. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heeft ze aangekondigd dat ze met pensioen gaat