Volledig scherm
© Joris Buijs/Beeld Werkt

Onderzoek naar sabotage sluizen Heusden en Altena in Koude Oorlog

WOUDRICHEM - Het leed was groot geweest als de Russen tijdens de Koude Oorlog de sluizen in Heusden en Altena hadden gesaboteerd. Dat blijkt uit onderzoek van Mark Traa, onderzoeksjournalist en auteur van het boek De Russen komen!, Nederland in de Koude Oorlog (Amsterdam 2009). Hij vertelde er onlangs over tijdens een lezing van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena.

Tijdens de Koude Oorlog hield de legerleiding er serieus rekening mee dat de Russen of Nederlandse communisten sluizen in het Land van Heusden en Altena zouden saboteren. Daardoor zou een deel van het gebied onder water komen te staan. Daarbij werd vooral gedoeld op de inundatiesluis in Woudrichem en de Papsluis tussen Nieuwendijk en Werkendam. Bij een sabotage zou dit ernstige gevolgen hebben. Het verkeer zou ontregeld worden en bewoners zouden moeten evacueren.

De sluis in Woudrichem wordt als de belangrijkste genoemd. Als de sluizen door kwaadwilligen opengezet zouden worden, waren de gevolgen desastreus. Oudendijk, een deel van Rijswijk, een groot deel van Almkerk en Nieuwendijk en andere gemeenten zouden dan volgens het rapport verloren gaan. “Een zeer rijk landbouwgebied wordt daardoor voor lange tijd aan de productie onttrokken. De chaos die ontstaat door de vlucht van duizenden mensen is niet te beschrijven.”

Lees een uitgebreid verslag in het Brabants Dagblad, editie Langstraat, van maandag 2 mei.