Volledig scherm
De raad tijdens de vergadering. © Teus van Tilborg/BD

Raad Woudrichem praat weer over opvang vluchtelingen

WOUDRICHEM – Ondanks dat het onderwerp niet op de agenda stond, heeft de Woudrichemse raad zich dinsdagavond toch uitvoerig bezig gehouden met de plannen om in de gemeente een asielzoekerscentrum te vestigen.

Aanleiding was een vraag tijdens een ingelast vragenuurtje van VVD'er Robert van Dijk. Die had zich gestoord aan een opmerking van burgemeester Yves de Boer van Werkendam in zijn rol van coördinator van de opvang van vluchtelingen in de 6 Biesboschgemeenten. In het AD had hij gezegd dat het nog steeds de bedoeling is dat 300 vluchtelingen naar Woudrichem komen, ondanks dat vorige maand bleek dat hiervoor te weinig draagvlak is. Burgemeester Noordergraaf benadrukte dat de raad nog niets besloten heeft.

​Kritiek
Kritiek was er ook van Martin van Dijk(Gemeentebelangen). Hij diende een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ in. Hij had vooral zware kritiek op het gevoerde proces. Hij sprak van “achterkamertjespolitiek.” Het zat hem onder andere ook dwars dat het college geen verslagen heeft kunnen overleggen over de genomen besluiten. De motie kreeg geen steun van de coalitiepartijen.

Kosten
Geen meerderheid kreeg ook het voorstel van VVD en Gemeentebelangen om geen 36.000 euro beschikbaar te stellen voor een projectleider voor het azc. Nu niet vaststaat of dit er komt, is dit bedrag volgens deze fracties niet meer nodig. Wethouder Paula Jorritsma(PA) en de coalitie waren het daar niet mee eens. De voorbereiding van een nieuw raadsvoorstel vraagt zorgvuldigheid waarmee kosten worden gemaakt.

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Waalwijk, Heusden e.o.