Volledig scherm
De grenspaal in de raadszaal van Woudrichem © Bertjan Kers/BD

Raad Woudrichem unaniem achter één gemeente Altena

WOUDRICHEM - De gemeenteraad van Woudrichem liet er dinsdagavond geen twijfel over bestaan: per 1 januari 2019 moet er één gemeente Altena zijn gevormd met Aalburg en Werkendam.

Bart Verkade van Progressief Altena had voor de gelegenheid een grenspaal meegenomen die tijdens de verkiezingen bij Babyloniënbroek op het 'drielandenpunt' van Altena had gestaan. Daarmee liet hij zien dat de partij die al in de drie gemeenten is vertegenwoordigd pal staat voor één Altena.

De raad vindt het van groot belang dat Woudrichem de touwtjes in handen houdt bij de samenvoeging. Volgens Anne Duizer (ChristenUnie) zou het 'beschamend zijn en van onmacht getuigen als we dit niet zelf kunnen verwezenlijken.

Burgemeester Arie Noordergraaf stelde tevreden vast dat de mening van de raad volledig spoort met die van het college. Hij zei te hopen dat er in het gebied een eind komt aan de discussie 'over een onsje meer of minder'. "We hebben voldoende materiaal om voor bestuurskracht te gaan."

Woudrichem, dat een onpartijdige procesbegeleider wenst, is de eerste van de drie gemeenten die zich uitspreekt over de herindeling.

  1. Een griezeltrip van de VPRO liep uit de hand: 3.000 'gehersenspoelde' mensen kwamen midden in de nacht naar Woudrichem
    40 JAAR GELEDEN

    Een griezeltrip van de VPRO liep uit de hand: 3.000 'ge­her­sen­spoel­de' mensen kwamen midden in de nacht naar Woudrichem

    WERKENDAM - Chaos in Woudrichem. Vernielingen, verkeersopstoppingen en baldadigheden. En dat allemaal vanwege een nachtelijke radio-uitzending van de VPRO. Veertig jaar later blikken we met betrokkenen terug op de gebeurtenissen in de vroege ochtend van 10 januari 1978. ,,Er kwamen plotseling hordes mensen over de dijk. Alsof ze waren gehersenspoeld.''

Waalwijk, Heusden e.o.