Volledig scherm
De waalschoker ligt inmiddels al bijna tien jaar op de wal. © Teus van Tilborg

Restauratie waalschokker in buitenmuseum Woudrichem laat nog op zich wachten

WOUDRICHEM - De Historische Haven in Woudrichem is vooral bekend door de historische zeilschepen die er liggen. Ook is er een buitenmuseum met onder andere zalmschouwen en een oude waalschokker, een vissersvaartuig zonder motor. Die laatste ligt inmiddels al bijna tien jaar op de wal.

De eigenaar, de stichting Historische Stadshaven Woudrichem, wil graag dat dit vaartuig gerestaureerd wordt en een maatschappelijke, toeristische en representatieve functie krijgt. De restauratie gaat veel geld kosten. De stichting kan dit uit eigen middelen niet betalen. Vandaar dat bij diverse instanties om subsidies is aangeklopt. In enkele gevallen met succes.

Ook bij de gemeente Woudrichem is om een bijdrage gevraagd. Het college van B en W ziet de meerwaarde van de restauratie van de waalschokker in en stelde de raad voor via de Kadernota 2017 hiervoor 60 duizend euro te reserveren. De raad ging daar nog niet in mee. De vraag werd gesteld of dit wel tot de kerntaken van de gemeente behoort. Aan de hand van een apart voorstel wil de raad daar nog over in gesprek gaan.

Waalwijk, Heusden e.o.