Volledig scherm
De kruising van de N322 met de Hoge Maasdijk in Andel is gevaarlijk. Het CDA wil een rotonde. foto mariethérèse kierkels/beeld werkt IPTCBron Beeld Werkt;Beeld Werkt Andel Hoge Maasdijk en N322 kruispunt is gevaarlijk;sale FR082;Andel ;Nederland;NL © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Rotonde in zicht voor 'horrorkruising' N322 bij Andel

Er zijn belangrijke stappen gezet voor de aanleg van een rotonde op de kruising N322/Hoge Maasdijk bij Andel. Vooral voor fietsers is de situatie nu nog onveilig.

Woudrichem en de provincie Noord- Brabant zijn het eens geworden over de uitgangspunten voor de aanleg van de rotonde. Het streven is om die volgend jaar aan te leggen. De raad van de nieuwe gemeente Altena moet dan wel de investering goedkeuren.

Het is een langgekoesterde wens van de gemeente om het kruispunt N322/Hoge Maasdijk door een rotonde te vervangen. Vooral ook omdat duidelijk is geworden dat de oversteek, ondanks de getroffen maatregelen, onveilig is voor fietsers. Statenlid Roland van Vugt uit Woudrichem noemde de oversteekplaats een tijd geleden zelfs een 'horrorkruising'.

Bussen

Het college zou het liefst zien dat in samenhang hiermee ook een oplossing wordt gerealiseerd voor het komen en gaan van de autobussen naar de Prinsentuin. De provincie heeft aangegeven daar geen voorstander van te zijn. Het plan om achter de school een transferium aan te leggen met een ontsluiting op de Hoge Maasdijk, gaat nu een afzonderlijk traject doorlopen waarin ook het waterschap en Arriva worden betrokken. De uitvoering van het rotondeplan heeft tot gevolg dat de bushalte naar verderop aan de Hoge Maasdijk moet worden verplaatst.

De provincie heeft voor de rotonde maximaal 1 miljoen euro gereserveerd. De kosten worden nu geraamd op ruim 1,4 miljoen euro, inclusief het verplaatsen van de bushalte. De gemeentelijke bijdrage daarin komt op 705.000 euro. De raad hoopt met de provincie een overeenkomst te sluiten om het plan voor de rotonde en de verplaatsing van de bushalte uit te voeren. De gemeente heeft een plan gemaakt voor het transferium, maar de provincie heeft dat nog niet goedgekeurd.

  1. ‘Ietsiepietsie’ Ien in de historie van Slot Loevestein
    PREMIUM

    ‘Ietsie­piet­sie’ Ien in de historie van Slot Loevestein

    POEDEROIJEN - Met de auto naar Woudrichem, dan met de boot naar Slot Loevestein om vervolgens via een ladder over de vestingwal te klauteren. Het woon-werkverkeer van Ien Stijns was niet altijd een doorsnee rit naar kantoor. Het was de hoogwaterperiode van 1998 en Ien Stijns stond op het punt om tijdelijk directeur van het kasteel en het museum te worden. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heeft ze aangekondigd dat ze met pensioen gaat