Volledig scherm
© Thinkstock

Speuren naar raadslid Progressief Altena na vertrek Bart Verkade

WOUDRICHEM - De zoektocht naar een nieuw raadslid voor Progressief Altena in Woudrichem verloopt stroef. Eind maart stapte Bart Verkade op vanwege een affaire met 'zijn' wethouder, Paula Jorritsma.

Bart Verkade was sinds de verkiezingen in 2014 aanvoerder van de driemansfractie. Nadat in maart naar buiten kwam dat hij een relatie had met partijgenoot en wethouder Paula Jorritsma, gaf hij in eerste instantie aan, dat geen belemmering te vinden voor zijn functioneren. Enkele weken later gaf hij aan toch op te stappen. Hij wilde naar eigen zeggen discussies in de raad niet laten vertroebelen door de romance met de wethouder.

De taak van Verkade wordt waargenomen door IJm Baks tot de weer tot 3 leden aangevulde fractie uit haar midden een nieuwe fractievoorzitter kiest. Dat aanvullen lijkt nog niet zo simpel, ook al toont de kieslijst van 2014 20 namen, waaronder die van de gekozen raadsleden en de burgerraadsleden. Er blijven nog 015 kandidaten (5 vrouwen) over die in aanmerking komen om het gat te vullen.

Nadenken
De partij zelf heeft geen actieve rol bij de zoektocht naar een nieuw raadslid. Het bestuur kan dus niet aan alle kandidaten vragen wie zijn vinger op wil steken. Het is aan de griffier van de gemeente om een kandidaat formeel te vragen of hij bereid is raadslid te worden. Betrokkene heeft vervolgens maximaal 6 weken de tijd om er over na te denken. Eerste kandidaat was burgerraadslid Peter de Knegt. Hij had maar een paar dagen nodig om de knoop door te hakken. Het werd een duidelijk 'nee'.

Waalwijk, Heusden e.o.