Volledig scherm
© Richard Van Elferen

Sportvissers verliezen zaak tegen beroepsvissers

WOUDRICHEM - De Raad van State is het niet met de in Sportvisserij Zuidwest Nederland verenigde sportvissers eens met de bezwaren over de vergunningen van beroepsvissers in havens en Rotterdamse kustzone. Hoewel de Raad erkent dat de sportvissers enig nadeel van de staande wantnetten ondervinden, hebben zij niet keihard aangetoond dat er niet meer met hengels te vissen valt.

De beroepsvissers, J. Struik uit Woudrichem en Fa. W. Klop & Zonen uit Hardinxveld mogen met netten naar schubvis blijven vissen in de grote rivieren en havens in de Rotterdamse kustzone. Dat bleek uit de definitieve uitspraak die de Raad van State deze week deed.

Die wees alle bezwaren en beroepen van de in Sportvisserij Zuidwest Nederland verenigde sportvissers tegen de nieuwe vergunningen voor Struik en Klop van de hand.

De twee beroepsvissers vissen op zoutwatervis, zoals zeebaars, wijting en tong. Van de staatssecretaris van Economische Zaken mogen de visbedrijven maximaal 2500 meter staand wantnetten in de Rotterdamse wateren hangen.

Enig nadeel

Volgens de sportvissers is de vergunning veel te vaag en ondervinden ze veel last van 2,5 km lange nettenwand. De Raad van State is het niet met hen eens en vindt de vergunningen duidelijk genoeg. En hoewel de Raad erkent dat de sportvissers enig nadeel van de staande wantnetten ondervinden, hebben zij niet keihard aangetoond dat er niet meer met hengels te vissen valt.

Verder eisten de sportvissers bij de Raad tevergeefs meer onderzoek naar de impact van de beroepsvisserij op visstand en dat met name de bedreigde zeebaars. De sportvissers vinden het onbegrijpelijk dat er geen minimum maaswijdtes in de vergunningen zijn opgenomen. Immers, als de mazen te nauw zijn wordt er veel ondermaatse vis gevangen en holt de visstand hard achteruit.

Niet nodig

De Raad van State is het evenwel eens met de ministeries van Economische Zaken en Landbouw dat het helemaal niet nodig is om de twee vergunningen dicht te timmeren omdat er al tal van strenge visserijregels gelden die de vangst op zeebaars en trekvissen zoals zalm en rivierprik beperken.

Volgens de Raad hebben de ministeries voldoende onderzoek gedaan en leveren de twee vergunningen geen uitbreiding en intensivering van de vangst op onder meer de zeebaars op. Kortom, volgens de Raad blijft de visstand daardoor op peil.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Ietsiepietsie’ Ien in de historie van Slot Loevestein
    PREMIUM

    ‘Ietsie­piet­sie’ Ien in de historie van Slot Loevestein

    POEDEROIJEN - Met de auto naar Woudrichem, dan met de boot naar Slot Loevestein om vervolgens via een ladder over de vestingwal te klauteren. Het woon-werkverkeer van Ien Stijns was niet altijd een doorsnee rit naar kantoor. Het was de hoogwaterperiode van 1998 en Ien Stijns stond op het punt om tijdelijk directeur van het kasteel en het museum te worden. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heeft ze aangekondigd dat ze met pensioen gaat