Volledig scherm
Mees en Femke © screenshot RTL4

Van 'eigen schuld' tot 'niet netjes van RTL': golf aan reacties na uitzending Brabantse mopperkont

STELLINGUPPEL - Had RTL ‘klushork’ Mees in bescherming moeten nemen vanwege zijn autistische stoornis, of had hij überhaupt nooit moeten meedoen aan het programma? De spraakmakende uitzending van ‘Help mijn man is klusser’ van donderdagavond leidt tot een golf van verontwaardiging op sociale media.

Over één ding zijn de ruim 1,3 miljoen kijkers het in elk geval eens: dit is de meest heftige uitzending in de geschiedenis van het beroemde klusprogramma.

Vloekend en tierend
Te zien was een vloekende en tierende Mees, die tot grote wanhoop van zijn echtgenote Femke absoluut geen hulp aanvaardde van John Williams en zijn team. ,,Dit is wel heel erg ondankbaar'', aldus een radeloze presentator.

Volgens echtgenote Femke heeft RTL bewust nagelaten in het programma te melden dat haar man autisme heeft. ,, Als het er wel in had gezeten was er niks aan de hand geweest en had Nederland een positiever beeld van mijn man gehad.”

ZIE OOK: Vrouw van Brabantse 'klushork' Mees boos op RTL4: 'Mijn man is autistisch'

'Dit moest RTL anders doen'
Volgens veel kijkers plaatst dat de uitzending inderdaad in een ander daglicht. ,,Dit is niet leuk en zeer respectloos”, schrijft Eveliene op Facebook. ,,Dit had RTL anders moeten doen. Helemaal niet, of met de vermelding dat de man autisme heeft.”

Als een van de weinigen neemt kijker Grada van Boxtel het juist voor Mees op. ,,Ik begrijp het heel goed dat hij zo reageerde”, schrijft ze. “Ik vind het niet netjes van RTL dat ze dat gedeelte niet hebben uitgezonden.” Volgens Van Boxtel had RTL hen überhaupt niet moeten helpen. “Maar alles draait blijkbaar toch om de kijkcijfers.”

Wat vind jij? Eigen schuld, dikke bult of had RTL hier beter mee om kunnen gaan? Laat het weten op onze Facebook-pagina

'Je gaat achteraf zeuren?'
De vrouw van Mees beweert RTL4 eerder deze week nog een bericht te hebben gestuurd met daarin het dringende verzoek toch vooral duidelijk te maken dat haar man een vorm van autisme heeft. Veel kijkers vinden dat zij haar man sowieso niet had moeten opgeven voor het klusprogramma. “Dus je stelt je autistische man bewust bloot aan ál deze prikkels, en gaat achteraf zeuren?!”, vraagt Ilona van Bergen zich hardop af.

Quote

Alles draait blijkbaar om de kijkcijfers

Kijker Grada van Boxtel

William van Beek vult aan: “Volgens mij ligt het probleem bij die vrouw zelf. Als ze weet wat er gaat gebeuren, had ze zich niet moeten opgeven. Gevalletje eigen schuld dikke bult.” Daar is Maurice van Trijffel het absoluut niet mee eens. “Mevrouw heeft zeker een punt over het weglaten van autisme. Dat zou de aflevering in een heel ander perspectief zetten en minder interessant maken.”

Geen juridische stappen
Hoewel Femke en Mees pissig zijn op RTL4, zetten ze geen juridische stappen. ,,We hebben vooraf getekend dat ze alles, hoe dan ook, mochten uitzenden. Ik hoop dat deze negatieve storm weer snel zal overwaaien. Rust is wat ons gezin nodig heeft'', benadrukt Femke.

Waalwijk, Heusden e.o.