Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Veertien jaar cel geëist tegen Andelse verdachte in Biesboschmoord

BREDA - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag veertien jaar cel geëist tegen de 37-jarige vrouw uit Andel die wordt verdacht van het vermoorden van haar ex-partner. De vrouw zou de man in 2013 om het leven hebben gebracht en samen met een vriend zijn lichaam hebben begraven in de Biesbosch.

,,De verdachte deed jarenlang alsof het slachtoffer nooit bestaan heeft. Zij heeft hem letterlijk en figuurlijk van de aardbodem doen verdwijnen”, zo zei de officier van justitie tijdens de zitting.

Het lichaam werd 14 januari 2014 gevonden door een wandelaar. Duidelijk was dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gebracht, maar de identiteit bleef lang onbekend. In september werd pas duidelijk dat het ging om een 32-jarige Poolse man die in Nederland verbleef. De vrouw werd daarop begin 2015 gehoord als getuige, maar verklaarde dat ze van niets wist. De vrouw werd uiteindelijk in juni aangehouden voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Poolse man.

Noodweer
De vrouw beroept zich op noodweer. Volgens haar had de Poolse man haar aangerand onder bedreiging van een mes. Tijdens een worsteling had ze de man met het mes gestoken. De officier van justitie vindt de verklaring van de Andelse niet betrouwbaar 'omdat het niet sport met de feiten en omstandigheden'. ,,Door zo lang te zwijgen en te verdoezelen wat er precies gebeurd is, is noodweer ongeloofwaardig." Volgens het OM heeft de vrouw alles gewist, alsof het slachtoffer nooit heeft bestaan. Ze deed zijn spullen weg, loog tegen ouders en vrienden, verwijderde zijn Facebookaccount en renoveerde haar huis.

De vriend die de vrouw hielp bij het begraven, werd eerder al veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf.

Waalwijk, Heusden e.o.