Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

Verdachte Veense man (49) in Biesboschmoord: 'We wisten niet waar we het lijk zouden laten'

* UPDATE 15.43 uur * ANDEL/BREDA - De 37-jarige vrouw uit Andel en de 49-jarige man uit Veen die verdachten zijn in de Biesboschmoord staan dinsdagmiddag weer voor de rechter in Breda. Daar vindt een pro formazitting plaats van de vrouw, die verdacht wordt van de moord op haar ex-vriend in 2014. De man wordt ervan verdacht haar geholpen te hebben met het wegstoppen van het lijk. Rechtbankverslaggever Pieter van Klinken is bij de rechtszaak aanwezig.

Aan het begin van de zitting van de Veense man vertelt dat hij het lijk van dodelijk slachtoffer Adrian Weckowicz ontdekte toen hij bij de vrouw langs ging, iets wat hij vaker deed. Het lichaam zou in plastic gewikkeld op de zolder hebben gelegen. "Ik schrok ervan en raakte in paniek", vertelt hij de rechter.

De Andelse legde hem uit dat Weckowicz haar had willen verkrachten waarop zij hem neerstak. De 49-jarige Veense man raakte in paniek en haalde een kruiwagen die in zijn auto lag (hij verklaart altijd gereedschap bij te hebben). Hij legde het lijk erin en bracht hem met de vrouw weg. "We wisten niet waar we het lijk zouden laten. We reden naar Antwerpen, naar Rotterdam." Uiteindelijk reed hij met de vrouw de Biesbosch in. "In nood hebben we daar gauw het lijk neergelegd, met takken erover."

Tegenover de nabestaanden van Weckowicz betuigde de 49-jarige spijt. "Ik deed het niet met kwade wil." Voor de ingelaste pauze verlieten zij al de zaal, omdat de emoties hoog opliepen. De nabestaanden van Weckowicz eisen een schadevergoeding van 10.000 euro. "Ze zijn radeloos geweest", zo laat de advocaat weten.

Wraking
Eerder op de dag wraakte advocaat Smeets tijdens de pro formazitting van de vrouw de rechter. Hij wilde graag de familie van de vrouw beneden in de zaal hebben, de plek waar ook de politie zit. Volgens Smeets zou dat in het belang zijn van de vrouw. De rechter reageerde echter met de vraag "Als uw cliënte het allemaal zo belangrijk vindt, waarom is ze er dan niet?" Smeets reageerde hierop woedend en eiste dat de rechter zijn woorden terugnam. "Ik neem mijn woorden niet terug, u kunt mij wraken."

Biesboschmoord
Het lichaam van Weckowicz, een 32-jarige Poolse man en de ex-vriend van de Andelse vrouw, werd in januari 2014 op een verlaten bosperceel in Werkendam gevonden. Pas enkele maanden later kon door onderzoek een gezichtsreconstructie worden gemaakt waarna kon worden vastgesteld wie hij was.

Pieter Baan Centrum
Eind februari besloot de rechtbank nog dat de vrouw eerst voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum moet. Volgens justitie zou zij psychopathische trekken hebben. De vrouw bekende eerder al dat ze schuldig is aan de dood van haar ex-vriend, maar dat ze dat uit noodweer zou hebben gedaan. Volgens haar wilde hij haar namelijk aanvallen en verkrachten.

De man was ook verdachte van moord, maar kreeg in februari te horen dat hij daar niet langer voor vervolgd wordt. Wel zou hij de Andelse vrouw geholpen hebben om het lichaam kwijt te maken. Dinsdag wordt die zaak inhoudelijk behandeld.

Waalwijk, Heusden e.o.