Vergeet dokter Tinus, hoogwater trekt pas toeristen naar Woudrichem

VIDEOWOUDRICHEM - Het hoogwater is voor Woudrichem een flinke publiekstrekker. In de vesting is het op de dag dat het hoogste punt van het waterpeil wordt bereikt drukker met dagjesmensen dan met bewoners. 

In de nacht van woensdag op donderdag bereikte de Rijn bij Lobith met ruim 14.60 de piek in de waterstand. Donderdag rond de middag was die piek nog niet aan het stadje aan de Merwede voorbijgetrokken.  Bij de historische stadshaven was goed te zien dat het water nog aan het stijgen was.

Er blijken veel mensen te zijn die een uitpuilende Merwede nog nooit met eigen ogen hebben gezien. Maarten van den Berg was er met de auto voor uit Tilburg gekomen. ,,Ik heb dit nooit eerder gedaan en het werk liet het toe." Hij genoot van de enorme waterpartij, al miste hij net de pont naar Gorinchem.  En dat tochtje is in deze omstandigheden best bijzonder.

Veerle de Boer uit Uitwijk is te jong om zich het hoogwater van 1995 te kunnen herinneren. Samen met haar moeder Marian was ze naar Woudrichem gefietst om bij het beeldje van de zalmvisser naar de extreem brede rivier te kijken. ,,Zo heb ik de Merwede nog nooit gezien." Haar moeder kon er ook van genieten. ,,Zo lang het niet bedreigend is, is het prachtig."

Volledig scherm
Passagiers lopen de pont van Riveer op bij de Waterpoort van Woudrichem na het nemen van de tachtig centimeter hoge hindernis: de gesloten coupure. © Bertjan Kers/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.