Volledig scherm
De recherche deed in juli 2015 sporenonderzoek in een woning Andel. © Martijn van Bijnen/FPMB

Vrouwelijke verdachte uit Andel blijft vast zitten in zaak Biesboschmoord

* UPDATE 14.25 uur * WERKENDAM/ANDEL/BREDA - De vrouw uit Andel die wordt verdacht van de moord op haar ex-vriend in 2014 in de zogenoemde Biesboschmoordzaak, blijft voorlopig vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Breda tijdens de pro formazitting. De vrouw stond woensdagochtend samen met haar huidige vriend voor de rechter. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op dinsdag 15 maart.

Het lichaam van het slachtoffer werd in januari 2014 aangetroffen op een verlaten plaats op een bosperceel in Werkendam. De identiteit van het slachtoffer kon pas na maanden van onderzoek vastgesteld worden. Na langdurig onderzoek met onder meer een gezichtsreconstructie kwam uit het onderzoek naar voren dat het om een Poolse man van 32 jaar ging. Zijn ex-vriendin en diens huidige vriend worden in verband gebracht met de dood van de man.

Moord en wegwerken
De vrouw werd twee feiten ten laste gelegd: moord op het slachtoffer en het wegwerken van het stoffelijk overschot. De verdachte uit Veen, haar vriend, werd twee maanden geleden tijdens een eerste rechtszitting ook van beide misdrijven verdacht, maar moord is nu komen te vervallen. De vrouwelijke verdachte heeft bij de rechter-commissaris een verklaring afgelegd. Tijdens de zitting woensdag werd daar niet over gesproken.

Splitsen
De man die bij de zaak betrokken zou zijn, wordt niet meer vervolgd voor moord of doodslag. Hij zou alleen hebben geholpen met het wegmaken van het lijk. De advocaat van de verdachten riep daarom op om de zaak te splitsen. Zo zou sneller kunnen worden ingezet op vrijspraak voor de eerdere feiten die de man ten laste zijn gelegd. Maar de rechtbank voelde niets voor splitsing.

Mes
Het slachtoffer had een relatie met de vrouw uit Andel en werd doodgestoken met een mes. Dat gebeurde hoogstwaarschijnlijk op de zolder in het huis de vriend van de vrouwelijke verdachte. Daar werd een grote hoeveelheid bloedspetters gevonden.


Noodweer


Volgens advocaat Sidney Smeets ging het om zelfverdediging en is er geen enkele aanwijzing voor enige vorm van voorbedachte rade. Het slachtoffer zou de verdachte hebben aangevallen en hebben
geprobeerd haar te verkrachten. Smeets spreekt van een noodweersituatie, wat erop wijst dat hij de rechtbank te zijner tijd zal vragen de vrouw geen straf op te leggen. Ook pleit hij ervoor dat de vrouw wordt vrijgelaten.


Duwen
Sidney Smeets maakte zich boos in de rechtbank in Breda. "De officier heeft de kans om mijn cliënte vragen te stellen niet benut. Hoe kan ze dan nu zeggen dat er details in haar verklaring ontbreken? Bovendien heeft de medeverdachte van mijn cliënte al meteen gezegd dat ze belde en vertelde wat er was gebeurd: een dreigende verkrachting, een duw en uiteindelijk gestoken. Toen had ze dat verhaal al tegen hem verteld. Op dat moment was er nog helemaal geen dossier. Het is volstrekt populistisch wat de officier doet, terwijl ze zelf verzaakt."

Waalwijk, Heusden e.o.