Volledig scherm
En dan lijkt Zaltbommel zelfs even aan zee te liggen bij deze zonsondergang om 17.10 uur zondag. © J. Smulders

Water stijgt nog steeds, waterschotten ontnemen het zicht en hoogwaterfoto's stromen binnen

LIVEWOUDRICHEM/WERKENDAM/ZALTBOMMEL - Het water blijft hoog staan, zelfs zo hoog dat de veerpont van Woudrichem naar Loevestein niet kan varen.  Wel was het weer vooral zondagmiddag zo mooi dat velen op pad gingen om zelf het hoogwater te aanschouwen én fotograferen.

Wat minder zicht dan vanaf de rivierdijken hadden dit weekeind de bezoekers van  bolwerk Sint Jan aan de Dommel in Den Bosch. Door de waterstand ook in de Dommel waren hoge schotten nodig,  die de bezoekers van het bolwerk het zicht  grotendeels ontnamen. Ook de komende dagen blijken de schotten nog hard nodig. 

Woudrichem heeft zich gewapend tegen eventueel extreem hoog water. Het waterschap Rivierenland heeft zaterdagmorgen namelijk afsluitbalken geplaatst in de Waterpoort. In Zaltbommel overstromen de parkeerplaatsen, auto's lijken daar te drijven op het water.

Lees door onder de foto

Volledig scherm
Een deel van de uiterwaarden is Keent is ondergelopen door het hoge water en werd zondag gebruikt om op te kitesurfen. © Theo Oudenaerd

,,Woudrichem hoeft nu niet te vrezen voor natte voeten," vertelt Jacco Koman dijkbeheerder en wachtcommandant in de calamiteitenorganisatie van Waterschap Rivierenland.  

Het waterschap heeft de maatregel alvast als voorzorg genomen. ,,We verwachten begin volgende week zoveel water dat het toch wel tegen de balken aankomt. Met het oog op het weekend willen we ook geen risico nemen. Stel dat de wind draait en het waterpeil toch nog hoger uitvalt, staan we nu gesteld."

Volledig scherm
Zo hoog als het beeld aangeeft , 8.87 m boven NAP, is het nog lang niet. Het staat al wel met de voeten in het wassende Waalwater bij Zaltbommel. © Harold Mazen
Volledig scherm
Een wildrooster onder water: hoogwater bij de Waal ter hoogte van slot Loevestein. © Lia van de Wiel
Volledig scherm
© Marry Bouman
Volledig scherm
Nederland, Poederoijen, het hoge water bij Slot Loevestein © copyright Marc Bolsius
Volledig scherm
Ondergelopen fietspad bij drukke parkeerplaats bij Slot Loevestein © Vincent Leemans/BD
Volledig scherm
Hoogwater (afgedamde Maas) bij Slot Loevestein © Vincent Leemans/BD
Volledig scherm
Schouwendijk Poederoijen © Vincent Leemans/BD
Volledig scherm
Nederland, Poederoijen, het hoge water bij Slot Loevestein © copyright Marc Bolsius
Volledig scherm
Schouwendijk Poederoijen met op de achtergrond Slot Loevestein © Vincent Leemans/BD

Waterpoort

Volledig scherm
Nederland, Poederoijen, het hoge water bij Slot Loevestein © copyright Marc Bolsius

In 2011 werden vanwege het hoge water voor het laatst balken in de Waterpoort geplaatst. In april van dit jaar is er nog geoefend. Voorlopig komen er als bescherming alleen afsluitbalken in de Waterpoort. ,,In de Loevensteinse Poort hoeven we ze nog niet te plaatsen. Die ligt 65 cm hoger. Mocht het daar wel nodig zijn, gaan daar natuurlijk ook balken in", legt Koman uit.

In de coupure van de Waterpoort zitten nu twee rijen van vier balken van 20 cm. Er tussenin zit plastic met zand. ,,Het is honderd procent waterdicht. En mocht het water nog hoger worden, gaan we er nog meer balken op leggen." 

Waterschap Rivierenland houdt de dijken bij onder andere Woudrichem de komende dagen extra goed in de gaten. De doorgang in de dijk bij de Waterpoort wordt deels gesloten, tot een hoogte van ongeveer 80 centimeter. 

Volledig scherm
Brug naar veerpont staat onderwater. © Gerrit van den Hoven

Reeën in de problemen in ondergelopen gebieden

Voor het eerst lopen de gebieden bij Werkendam en Poederoijen vol water in het kader van Ruimte voor de rivier. Voor sommige dieren is het nog erg wennen. André de Fijter en Jacq Mombers redden een vermoeid geraakt ree dat geen uitweg meer wist te vinden. Ze joegen het dier uit het water bij Slot Loevestein naar hoge gelegen gebieden. Het plan slaagde, De Fijter zag het dier later op een hoger gelegen stuk. 

Maar niet alleen reeën komen in de problemen. Volgens Tanja de Bode van FREE Nature hebben de Rode Geuzen en Konikpaarden het ook niet makkelijk. Het land waarop ze staan wordt door het hoge water steeds kleiner. Maandag verhuizen ze naar een andere locatie, namelijk de Wakkere dijk.

Parkeerplaatsen Zaltbommel

Parkeerplaatsen in Zaltbommel lopen onder door het hoge water. De parkeerplaats bij de oude wasserij nabij de Waalkade loopt onder, daar is het waterpeil nu 5,70 meter boven NAP. Ook de parkeerplaats bij het bunkership bij de Waalkade loopt onder. Daar is het waterpeil 5 meter boven NAP.

Daar staat een auto op de parkeerplaats bij het bunkerschip. Volgens de gemeente komt er nog 75 centimeter water bij. Dat wordt op de tast zoeken naar de handrem. 

Volledig scherm
Hoge water trekt in Zaltbommel veel bekijks © Vincent Leemans/BD

Macharense sluis dicht door hoog water

Sinds zes uur zaterdagochtend is het Burgemeester Delenkanaal gestremd vanwege het sluiten van de sluis bij Macharen. De Osse havenmeester Jan van den Berg laat desgevraagd weten dat het hoogtepunt van het hoge Maaswater zondag wordt verwacht. ,,We houden de waterstanden op de Maas nauwlettend in de gaten. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het water vanaf maandag weer dalen. Schepen van en naar Oss moeten nu dus geschut worden."

De daling valt of staat met de opnamecapaciteit van overloopgebieden stroomopwaarts die volgens Van den Berg door de overvloedige regen al behoorlijk gevuld zijn. Eerder al sloot de gemeente een sluipweggetje tussen Macharen en Megen af. Deze Hoogduinsestraat in de zogeheten Maasbommelse waard voert door de voormalige Maasbedding en is richting Megen ondergelopen.

Volledig scherm
De Hoogduinsestraat is inmiddels afgesloten. © Mari van Rossem
Volledig scherm
De Macharense sluis is sinds zaterdagochtend dicht. © Mari van Rossem

Werkendam

Volledig scherm
Grote grazers op Lijnoorden bij het Biesboschmuseum in Werkendam. © Gerrit van den Hoven

Grote grazers op Lijnoorden bij het Biesboschmuseum in Werkendam. ,,We hebben twee keer zoveel bezoekers als normaal' zegt jeanette Bras uit Werkendam, medewerker van het museum. Hoog water toeristen die graag willen weten waar ze hoog water kunnen beleven. Maar met dat hoge water valt het mee, eerder deze week was het hoger. Yvon Spanjers en Herman Helfers uit Roosendaal komen min of meer toevallig bij het Biesboschmuseum terecht. Ze komen vanuit Utrecht, wilden eerst naar het Glasmuseum Leerdam maar kozen het Biesboschmuseum. ,,Hoog water, ja. Mooi hoor we willen nog een wandeling maken."

Vervelend voor de dieren maar mooi voor de liefhebbers van fotografie. Veel mensen stapten dit weekend gewapend met foto en filmcamera in de auto en zochten naar mooie plekken. Het spel van water en licht blijft indrukwekkend, bijvoorbeeld hier in de volgestroomde polder bij Werkendam.

Volledig scherm
Polder bij Werkendam © Gerrit van den Hoven/BD

De Wassende Maan bij de Bandijk in de Noordwaard in de Biesbosch is een landschapskunstwerk van kunstenaar Paul de Kort. Het bestaat uit een labyrint van watergeulen en dijkjes, geulen die onder invloed van eb en vloed vol en weer leegstromen. Nu met het extreme hoge water, zijn alle geulen volgestroomd.

Volledig scherm
Wassende maan © Gerrit van den Hoven/BD

 Overdiepse Polder

Op de website van de Brabantse Delta is te zien wat er gebeurt tijdens overstromingen. Het regent steeds vaker en heviger. Rivierstanden stijgen, wateroverlast en overstromingen liggen op de loer. Zo ook in het rivierengebied van Den Bosch tot Waspik. Wanneer het water van de Bergsche Maas extreem hoog staat, lopen dorpen en steden langs de rivier gevaar. 

Volledig scherm
Hoog water bij nacht in de Maas bij Sprang-Capelle. © Erik Haverhals

Gemiddeld zal het rivierwater van de Bergsche Maas een keer in de vijfentwintig jaar de polder in stromen. Daardoor daalt de waterstand op de rivier bijna 30 centimeter. Zo wordt overlast in dorpen en steden verderop in het gebied tegengegaan. In samenhang met de andere projecten van Ruimte voor de Rivier wordt hierdoor de veiligheid van ruim vier miljoen mensen in het rivierengebied vergroot. 

Rondom de Waal zijn de afgelopen jaren deze hoogwatergebieden ingericht. Het is voor het eerst dat ze vollopen. De Noordwaard bij Werkendam staat al onder water en bij Poederoijen liep het Munnikenland vrijdag vol. Het zijn natuurgebieden van vele hectares groot, die overvloedig water kunnen opvangen.  

Waterstanden

Volledig scherm
© Erik Haverhals

Rijkswaterstaat meet de waterhoogte in de grote rivieren. De meetgegevens kunt u bekijken via de website Rijkswaterstaat.nl: Waterstand ten opzichte van NAP.

Volledig scherm
© Vincent Leemans/BD

Foto’s van 1995 hoogwater in Den Bosch

Dat het water op sommige plekken in Noord-Brabant staat, is bekend. Volgens Rijkswaterstaat kan het maandag en dinsdag wel een uitkomen op 14,80 meter. Zo’n 22 jaar geleden was het erger in Den Bosch. Toen stond het water zo hoog dat er geen gebruik kon worden gemaakt van de weg. Dit hoogwater is natuurlijk niet te vergeleken met de waterstanden van 1995. En gelukkig maar.

Volledig scherm
© Henk van Esch/Fotografie Henk van Esch
Volledig scherm
© Henk van Esch/Fotografie Henk van Esch
Volledig scherm
© Henk van Esch/Fotografie Henk van Esch
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Ietsiepietsie’ Ien in de historie van Slot Loevestein
    PREMIUM

    ‘Ietsie­piet­sie’ Ien in de historie van Slot Loevestein

    POEDEROIJEN - Met de auto naar Woudrichem, dan met de boot naar Slot Loevestein om vervolgens via een ladder over de vestingwal te klauteren. Het woon-werkverkeer van Ien Stijns was niet altijd een doorsnee rit naar kantoor. Het was de hoogwaterperiode van 1998 en Ien Stijns stond op het punt om tijdelijk directeur van het kasteel en het museum te worden. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heeft ze aangekondigd dat ze met pensioen gaat