Volledig scherm
Een kunstwerk van Jaap Harman. © Jaap Hartman

Weer diefstal bronzen beeld Jaap Hartman in Giessen

GIESSEN ,,Klote." Beeldhouwer Jaap Hartman windt er geen doekjes om als hem gevraagd wordt naar zijn gestolen beeld in Giessen. Hij baalt er stevig van dat alweer werk van hem wordt gestolen. Vorig jaar werden nog twintig beelden van hem gestolen bij zijn bronsgieterij in Oudendijk. 

Afgelopen weekend was het wederom raak: het bronzen beeld van de lezende vrouw met twee kinderen bij de bibliotheek in Giessen werd ontvreemd. De beeldhouwer vreest dat het beeld al dan niet omgesmolten in het buitenland is. ,,Het is wrang, maar dit is natuurlijk niet meegenomen door een kunstliefhebber. Het gaat ze om het brons."

Het omsmelten van kunstwerken is lastig in Nederland. Hartman: ,,Hier wordt naar je identiteitsbewijs gevraagd. Vandaar dat gestolen beelden vaak snel de grens over gaan." Veel opleveren zal de diefstal waarschijnlijk overigens niet. De bronsprijs is 2,75 euro per kilo.

Hartman hoorde nooit meer iets van zijn 20 gestolen beelden en verwacht dat ook nu niet. ,,Het lulligste vind ik het nog wel voor de buurt. Kunst heeft een publieke functie en mensen hechten ook aan zo'n beeld. Dit soort acties toont dat sommigen totaal geen respect hebben voor de openbare ruimte." 

Waalwijk, Heusden e.o.