Volledig scherm
© BD

350 grafstenen verwijderd in Brakel

BRAKEL - Half oktober begint de gemeente Zaltbommel met het verwijderen van 350 grafstenen op de algemene begraafplaats aan de Dwarssteeg in Brakel. Hierover is overleg geweest met de nabestaanden. Zij doen afstand van de grafrechten. 

Bij de werkzaamheden gaat de gemeente zeer zorgvuldig te werk. De grafsteen en de beplanting worden verwijderd. Omdat er nog ruimte genoeg is op de begraafplaats, blijven de stoffelijke resten voorlopig liggen, verduidelijkt de gemeente Zaltbommel. Pas wanneer het nodig is, wordt een graf geruimd en worden de resten herbegraven in een verzamelgraf  op dezelfde begraafplaats.  Er is een mogelijkheid voor het plaatsen van een naamplaatje op het herinneringsmonument.

Eerder dit jaar zijn vergelijkbare bovengrondse werkzaamheden uitgevoerd op de begraafplaatsen in Nederhemert, Zuilichem, Aalst en Nieuwaal. Volgend jaar zijn de begraafplaatsen in Bruchem, Gameren en Zaltbommel aan de beurt. 

Onbepaalde tijd

Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. Wanneer die periode afloopt, kunnen nabestaanden kiezen of ze de rechten verlengen of er afstand van doen. Sinds 2013 kent de gemeente Zaltbommel geen grafrecht voor onbepaalde tijd meer, maar er bestaan plannen om die mogelijkheid opnieuw in te voeren. De gemeenteraad krijgt daar binnenkort een voorstel over.