Volledig scherm
Chemische fabriek Sachem bij Zaltbommel. © BD

400 treinen per etmaal langs de stad; dat baart Zaltbommel zorgen

ZALTBOMMEL - Het heeft wat speurwerk gekost, maar de Stichting Veiliger Zaltbommel heeft nu op een rijtje hoeveel treinen er over enkele jaren langs Zaltbommel rijden. En dat zijn er veel meer dan nu.

,,In 2025 hebben we het over 100 goederentreinen en bijna 300 passagierstreinen per dag", schetst de stichting. Bij elkaar dus 400 per etmaal. Een simpele rekensom leert dat dat gemiddeld 16 à 17 treinen per uur zijn, dag en nacht. Iedere 3 à 4 minuten komt er eentje voorbij.

Geluid Waalburg
Al die extra treinen zullen ook in de stad Zaltbommel te horen zijn; vooral het geluid van de Waalbrug draagt ver. De stichting maakt zich daarnaast zorgen over de risico's die dat drukkere spoor met zich mee brengt. Nergens in de stukken van ProRail wordt volgens de stichting duidelijk gesproken over chemisch bedrijf Sachem Europe BV, dat pal langs de spoorlijn ligt. ,,Dit gaat problemen opleveren. De fabriek heeft een zogenaamd plaatsgebonden risico en het vervoer van gevaarlijke stoffen via het spoor heeft dat ook. Die overlappen elkaar".

Zaltbommel e.o.