Volledig scherm
Voorzitter Joop Lamers. © Boodschappenbank

800 kilo vlees in beslag genomen bij Boodschappenbank uit Zaltbommel

* UPDATE 20.23 uur * ZALTBOMMEL - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag een partij van 700 tot 800 kilo vlees in beslag genomen van de stichting Boodschappenbank. Dat zegt een zeer boze voorzitter Joop Lamers. De stichting zetelt in Zaltbommel maar had het vlees, bestemd voor 172 gezinnen in Brabant, Gelderland en Noord-Limburg, net opgehaald bij een leverancier in de regio Boxtel.

Er werd niemand aangehouden, de actie verliep rustig, aldus Lamers. "We waren met vier auto's net een paar honderd meter onderweg toen er een hele delegatie ons stond op te wachten. Tegen ons is gezegd dat het vlees rot zou zijn, ze hebben het meegenomen om te controleren. Maar dit vlees is niet rot. De leverancier staat er ook mee op de markt. Daar is zaterdag ook gecontroleerd en er was niets mis mee." In de wagens lagen volgens hem 172 pakketten vlees, verpakt in koeltassen. Die zijn allemaal overgeladen in een wagen van de NVWA.

Aangifte
Behalve het vlees is ook administratie van de stichting, geld en een mobieltje in beslag genomen. Lamers op zijn beurt heeft bij de politie aangifte gedaan van de in zijn ogen verkeerde wijze waarop de temperatuur van het vlees werd gecontroleerd. Op drie locaties zijn administratie en vleesproducten in beslag genomen. De actie van de NVWA, waar ook de FIOD en politie aan meewerkten, was volgens Lamers tegen zijn stichting gericht en niet tegen de leverancier. Die wil niet bekend gemaakt worden.

"Bij de levering werd het vlees ongekoeld vervoerd", licht een woordvoerder van de NVWA toe. "Bovendien voldeed het vlees niet aan de etiketteringseisen en was onduidelijk wat de houdbaarheid was. Daardoor ontstond een risico voor de volksgezondheid. Het risico voor de volksgezondheid werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er ingegrepen." De NVWA besloot tot onderzoek over te gaan na diverse meldingen en klachten. Dat onderzoek loopt nog steeds en richt zich vooral op de vraag wat de herkomst is van het vlees.

Stichting Boodschappenbank levert voor de prijs van 2,50 euro per kilo vlees aan mensen die net niet voldoen aan de criteria om voor de Voedselbank in aanmerking te komen, aldus de voorzitter. Hij begon zich ruim tien jaar geleden in te zetten voor minima in Zaltbommel, maar omdat de vraag 'heel groot' werd richtte hij maart dit jaar zijn stichting op. Die telt bijna 150 vrijwilligers. Voor een koeltas vlees, waar gemiddeld tussen de 5 en 7 kilo in gaat, betaalt de 'klant' 1,50 euro benzinekosten. Lamers bezweert: "Wij verdienen er niets aan." Bestellingen gaan via Facebook en worden op zaterdagen geleverd.

De stichting zegt niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zaterdagavond was ze bij dezelfde leverancier opnieuw aan het laden om ervoor te zorgen dat haar klanten toch vlees geleverd krijgen.