Volledig scherm
© Thinkstock

Advies: Zaltbommel en Maasdriel in 2020 verder als één gemeente

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - Zaltbommel en Maasdriel moeten op 1 januari 2020 fuseren en samen de gemeente Bommelerwaard vormen. Dat adviseert bureau Berenschot in een onderzoek naar de samenwerkingsmogelijkheden voor beide gemeenten.

Berenschot onderzocht drie toekomstvarianten: de huidige samenwerking langzaam uitbouwen, een ambtelijke fusie en een bestuurlijke fusie (herindeling). Het bureau komt tot de conclusie dat bij de laatste en meest verregaande optie de bestuurskracht het grootst is en het financieel perspectief het meest interessant.

In het rapport benadrukt Berenschot dat voor herindeling wel voldoende draagvlak moet zijn, zowel bij de politiek als bij de inwoners. Vooral in Zaltbommel bespeuren de onderzoekers de nodige terughoudendheid. Het advies van Berenschot ligt inmiddels bij beide gemeenteraden. Zij zullen op korte termijn (volgens de planning al in maart) een eerste besluit moeten nemen over de richting die wordt ingeslagen.

Lees dinsdag 21 februari meer over een mogelijke herindeling van Maasdriel en Zaltbommel in het Brabants Dagblad, editie 's-Hertogenbosch.