Volledig scherm
De units bij de aarbeienkas van Gijbert Kreling in Nieuwaal. © BD

Arbeidsmigranten met
dwangsom uit units Nieuwaal

NIEUWAAL - De gemeente Zaltbommel heeft aardbeienkweker Gijbert Kreling een dwangsom opgelegd omdat de units bij zijn kas in Nieuwaal clandestien bewoond werden.

Bewoning van de zes aaneengesloten units naast de aardbeienkas aan de Beemstraat is toegestaan tijdens piekperiodes. Dat betekent dat er in juli en augustus geen arbeidsmigranten mogen verblijven. En die zaten er wel volgens een buurman van Kreling in Nieuwaal die een verzoek tot handhaving indiende bij de gemeente Zaltbommel.

Dwangsom

Bij een controle in juli werd inderdaad geconstateerd dat de units nog bewoond werden, zo laat de gemeente desgevraagd weten. Om dat tegen te gaan legde Zaltbommel Kreling een dwangsom van 30.000 euro op.

Behalve de illegale bewoning werd nog een aantal tekortkomingen vastgesteld. In tenminste één kamer stonden drie bedden in plaats van de toegestane twee. En de afzuigcapaciteit voldeed niet: in één unit ontbrak mechanische ventilatie in de keuken en ook een douche en wc bleken hierop niet te zijn aangesloten. 

De units bieden plaats aan 48 arbeidsmigranten.