Volledig scherm
Toekomstig kerkelijk centrum aan de Dorpsstraat in Aalst. © Cor de Kock

Bewoners Dorpsstraat Aalst in de clinch over pand Hersteld Hervormde Gemeente

ARNHEM/AALST - Bewoners van de Dorpsstraat in Aalst zijn het nog steeds niet eens met de omgevingsvergunning die de gemeente Zaltbommel heeft verleend aan de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG).

Dit voor het gebruik van de monumentale boerderij in hun straat als verenigingsgebouw. Dinsdag troffen de partijen elkaar opnieuw voor de bestuursrechter in Arnhem. ,,Dit duurt nu al drie jaar, we worden er treurig van’’, zegt een van de bezwaarmakers. Volgens de vergunning mag de kerkgemeente het gebouw gebruiken voor activiteiten en bijeenkomsten.

Overlast
De bewoners vrezen geluidsoverlast, verkeers- en parkeerdrukte in de smalle en rustige Dorpsstraat en willen dat er in de vergunning duidelijke beperkingen worden opgenomen. De bestuursrechter verzocht de partijen in februari om samen de grenzen aan het gebruik van het gebouw vast te stellen. Dat is niet gelukt.

Het stoort de bewoners ook dat parkeerregels niet in de vergunning zijn opgenomen. Maar volgens de gemeente voldoet de HHG met 10 parkeerplaatsen op het eigen terrein ruimschoots aan de norm en kan de straat de geringe toename van het verkeer makkelijk aan. De bewoners lieten weten er geen vertrouwen meer in te hebben dat de gemeente Zaltbommel de grenzen aan het gebruik goed regelt in de vergunning. De bestuursrechter doet uitspraak over 6 weken.

Zaltbommel e.o.