Volledig scherm
© Thinkstock

Bibliotheek Rivierenland door minister op vingers getikt voor e-readerabonnement

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland is per brief door het ministerie op de vingers getikt voor het e-readerabonnement dat zij vlak voor de zomer lanceerde. Volgens ‘Den Haag’ mag Rivierenland niet op eigen houtje voorwaarden en tarieven bepalen voor het digitale aanbod van de Nederlandse openbare bibliotheken.

‘Deze individuele actie kan de instemming van de uitgevers voor het uitlenen van e-books door de Nederlandse openbare bibliotheken in gevaar brengen’, meldt de brief van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘De Koninklijke Bibliotheek sluit collectieve overeenkomsten af met uitgevers of auteurs.’

10.000 e-books
Bibliotheek Rivierenland stelt dat de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op de hoogte was van het initiatief voor het e-readerabonnement en het ook ondersteunt. Het beschikbare aanbod aan e-books – circa 10.000 inmiddels - is volgens de bieb niet anders dan wat al door de Nederlandse openbare bibliotheken wordt verstrekt en waarvoor met de uitgevers centrale overeenkomsten zijn afgesloten.

‘Wonderlijk’, noemt Gaby Lafeber, directeur van Bibliotheek Rivierenland, de reactie van het ministerie. ‘Wonderlijk dat we niet gebeld zijn. Van ons wordt lokaal cultureel ondernemerschap gevraagd. Met dit abonnement weten we een brug te slaan naar jongeren. Er zijn inmiddels al meer dan honderd abonnementen afgesloten.’

Alles-in-één abonnement
Rivierenland kwam vlak voor de zomer, samen met de bibliotheek Assen, als eerste bieb in Nederland met een e-readerabonnement. Dit heeft een looptijd van drie jaar. Een abonnee krijgt een KOBO Glo HD en kan voor 4,50 per maand tien e-books tegelijkertijd lenen voor een periode van drie weken. Wie naast het lezen op de e-reader gebruik wil maken van de collectie muziek, films en tijdschriften van de bibliotheek kan voor 8,25 euro per maand een all-you-can-read-abonnement afsluiten.

Half september gaat Lafeber op gesprek in Den Haag. 'Ik ga er vanuit dat er sprake is van een misvatting.'