Volledig scherm
© Thinkstock

Bijna hebben alle dorpen in de Bommelerwaard een openbare AED

ZALTBOMMEL - Als de dorpen Wellseind en Bruchem in maart een openbaar toegankelijk hartmassageapparaat (AED’s) krijgen, telt elke kern in de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel minstens een defibrillator die 24 uur per dag beschikbaar is. Een AED wordt gebruikt bij iemand die een hartstilstand krijgt.

„De twee apparaten zijn woensdagochtend besteld”, zegt Engelina van Steenbrugge, voorzitter van Bommelerwaard Hartveilig. De stichting behaalt zo in maart haar belangrijkste doel bij de oprichting in 2007: in alle kernen een apparaat.

Zit het werk er nu op? Absoluut niet, blijkt uit de woorden van Van Steenbrugge. Ze wil dat elk bedrijf en elke particulier die een AED heeft, zijn apparaat aanmeldt bij HartslagNu en dat alle defibrillatoren die nu binnen hangen naar buiten worden verplaatst. Zo moeten alle 150 AED’s die bij Bommelerwaard Hartveilig bekend zijn in de streek, altijd toegankelijk zijn. „Je moet er niet aan denken dat iemand op straat een hartstilstand krijgt, je de AED in een gebouw ziet hangen, maar er niet bij kunt omdat het pand na sluitingstijd dicht is”, schetst Van Steenbrugge.

Zaltbommel e.o.