Volledig scherm
Blauwalg ziet er meestal blauw-groen uit en vormt een olieachtige laag op het water. © Waterschap Aa en Maas

Blauwalg bij Parkeiland Zaltbommel en De Rietschoof in Aalst

ZALTBOMMEL - Bij recreatieplas De Rietschoof in Aalst en in het water rondom het Koning Willem-Alexander Park (Parkeiland) in Zaltbommel zit blauwalg. Dat heeft de gemeente Zaltbommel bekendgemaakt.

Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen produceren. Contact met water met blauwalg kan leiden tot huidirritatie of maag- en darmklachten. Water dat besmet is met blauwalg ziet er meestal blauw-groen uit. Drijvend aan het oppervlak, vormt het een laag die op olie lijkt. 

De gemeente raadt iedereen aan om contact met het water te vermijden. Ook het uitlaten van honden bij het water wordt afgeraden. Wie toch in aanraking is geweest met blauwalg, kan zich het beste goed afspoelen onder de douche. De handpompen in de speeltuin bij het Koning Willem-Alexander Park maken gebruik van grondwater en zijn wel veilig te gebruiken. 

Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het rivierengebied en neemt de aanpak van blauwalg op zich. De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt zodra het minder warm wordt.

Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren.