Volledig scherm
Voorzitter Joop Lamers. © Boodschappenbank

Boodschappenbank uit Zaltbommel wil geld van NVWA

ZALTBOMMEL - Stichting Boodschappenbank uit Zaltbommel wil juridische stappen ondernemen tegen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De stichting wil een schadevergoeding hebben voor het vlees dat de NVWA deze zomer in beslag heeft genomen. In augustus nam de NVWA 800 kilo vlees in beslag bij een controle. De Boodschappenbank levert vleespakketten voor weinig geld aan minima die dit vlees bestellen via een besloten Facebookgroep. Bij de controle bleek dat het vlees onvoldoende gekoeld vervoerd werd.

De voorzitter van de Boodschappenbank, Joop Lamers, zegt dat hij sinds deze zomer niks meer gehoord heeft van de NVWA. „Schandalig! Wij leveren vlees aan minima, maar doen niks verkeerd. Dat vlees dat in beslag genomen is, daar hebben onze klanten gewoon voor betaald. Wij hebben het geld niet om dit terug te betalen, maar deze mensen moeten gecompenseerd worden.”

Controle niet goed
Volgens Lamers werd de controle niet correct uitgevoerd. De ophef over het in beslag genomen vlees heeft er niet voor gezorgd dat er minder klanten zijn voor de Boodschappenbank. In tegendeel zelfs volgens Lamers. De Boodschappenbank levert nu wekelijks vlees aan uitgiftepunten.

Koelwagen
De manier van aanleveren is wel veranderd. Tot de controle van de NVWA werd het vlees in de achterbak van auto’s vervoerd in koeltasjes. Sinds deze zomer zet de Boodschappenbank een koelwagen in.

Reactie NVWA
Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat het onderzoek naar de Boodschappenbank nog steeds loopt. De klanten van de Boodschappenbank hoeven ook niet te rekenen op compensatie voor het uitgegeven geld. „Dat vlees mocht gewoon niet verkocht worden. Dit is een zaak tussen de klanten en de verkoper en niet iets voor ons.”