Volledig scherm
© ANP XTRA

Brussel is akkoord: gemeenten Rivierenland mogen zélf snel internet aanleggen

ZALTBOMMEL - Goed nieuws voor de gemeenten in de Regio Rivierenland: ze mogen eindelijk zélf snel internet in het buitengebied aanleggen. De Europese Commissie in Brussel heeft hiervoor woensdag toestemming gegeven. 

Voor wethouder van Zaltbommel en bestuurder van de Regio Rivierenland Kees Zondag is het een bijzonder moment. Jaren is hij, namens de tien regiogemeenten, bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Officieel moeten gemeenten de aanleg van dit soort voorzieningen aan commerciële partijen overlaten. Die laten het echter in gebieden waar weinig mensen wonen afweten.  

Nutsvoorziening

De Regio Rivierenland wil snel internet daarom zelf aanbieden als 'nutsvoorziening van algemeen belang'. Nu daarvoor eindelijk toestemming vanuit Brussel is, kunnen ze er mee aan de slag. Hiermee is een investering van 38 miljoen euro gemoeid. 

,,Ik ben een blij man", zegt Kees Zondag. ,,Dit is een heel bijzonder besluit. Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat Europa deze constructie toegestaat." De tien individuele gemeenteraden moeten hier nog wel een laatste klap op geven, maar daar ziet Zondag geen problemen. ,,We zijn hier al lang mee bezig, alles is goed voorbereid en iedereen wil dit graag." Voor de uitvoering wordt volgens hem een zogenaamde gemeenschappelijke regeling opgericht. 

Belabberd

In de tien gemeenten, waaronder Zaltbommel, Maasdriel en Neerijnen, hebben zo'n 12.000 huishoudens nu belabberd internet via een telefoonlijn. Die zijn allemaal aangeschreven om de behoefte aan glasvezel te peilen. Ruim 97 procent van de inwoners die reageerden (67 procent) zei van het netwerk gebruik te willen maken. De meesten (91 procent) voor persoonlijk gebruik - voor internet, telefonie en televisie. Zo'n 58 procent van de respondenten wil het netwerk (ook) zakelijk gebruiken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement