Volledig scherm
In plaats van lijst 3, zoals vier jaar geleden, heeft de ChristenUnie in Zaltbommel bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijst 4 toebedeeld gekregen. © kieslijst

ChristenUnie Zaltbommel zit er een nummertje naast

ZALTBOMMEL - Een kleine honderd posters schat Gilco Grandia dat er al gedrukt waren voor de komende verkiezingscampagne: ChristenUnie Lijst 3. Precies zoals de partij het nog gewend was van vier jaar geleden. Eind vorige week bleek dat de ChristenUnie lijst 4 is toebedeeld. 

Dit vanwege de samenvoeging van PvdA, GroenLinks en Fractie Van der Schans. ,,Wij zijn er vanuit gegaan dat zij als nieuwe partij aangemerkt zouden worden en daarom achteraan aan moesten sluiten'', aldus Grandia. Maar niet dus. ,,We zullen nieuwe posters laten drukken. Die schade is te overzien.''

Het aantal stemmen dat partijen bij de vorige verkiezingen hebben behaald, bepaalt - van groot naar klein -de volgorde. Daarna wijst het centraal stembureau aan nieuwe partijen een nummer toe, zo nodig via loting.  Die procedure geldt landelijk. 

De volgorde in Zaltbommel van één tot acht is ZVV, SGP, PvdA/GroenLinks, ChristenUnie, CDA, VVD, D66 en SP. Lijst één tot zes in Maasdriel bestaat uit CDA, SSM, PvdA/GroenLinks, VVD, SGP en D66.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement