Volledig scherm
Clemens Cornielje. © Do Visser

Commissaris van de Koning Cornielje legt werk neer vanwege ziekte

ARNHEM - Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, is opgenomen in het ziekenhuis met hersenvliesontsteking. Hij legt zijn werk per direct neer.   

Hoe lang het gaat duren voordat hij weer is hersteld, is nog onbekend. Gedeputeerde Jan Markink, als loco-commissaris, neemt een deel van de taken van Cornielje voorlopig over. 

Cornielje voert al jaren een strijd tegen kanker. Sinds 2010 kampt hij met de ziekte, die in zijn longen begon. Na een slechte periode in 2012 is hij daar dankzij nieuwe behandelmethoden vrij goed van hersteld. Begin vorig jaar werd echter bekend dat hij een hersentumor heeft en dat de prognose niet goed is.

De commissaris is altijd blijven werken, naar eigen zeggen omdat hij de 'meest interessante bestuurlijke functie van Nederland' heeft. Begin vorig jaar werd hij opnieuw benoemd tot commissaris voor een periode van zes jaar.

Eerder dit jaar maakte hij bekend er toch mee te stoppen, op 1 februari 2019. Dan heeft hij de functie ondanks zijn ziekte 13,5 jaar bekleed. Dat maakt hem de langst zittende commissaris van Nederland.