Volledig scherm
De Gamerse Smid. © Annemiek Steenbekkers/BD

De Gamerse Smid uit Zuilichem bestaat 100 jaar

ZUILICHEM - Het is dinsdag op de kop af 100 jaar geleden dat de opa van Jan-Willem van der Meijden in Gameren las- en constructiebedrijf De Gamerse Smid begon. „Mijn opa en oma hadden geen zoons. Toen mijn opa in 1945 overleed heeft mijn opoe de zaak verhuurd aan de knecht.”

Van die knecht nam Van der Meijden in 1974 het stokje weer over. Vanwege ruimtegebrek verhuisde de smederij in 1980 van de Peperstraat in Gameren naar de Maas-Waalweg in Zuilichem. Daar werd verschillende keren uitgebreid. Drie van de vier zoons van Jan-Willem en Aagje van der Meijden - ze hebben in totaal zeven kinderen - werken in de zaak. Van hen neemt Pedro (39) in januari officieel de leiding over.

De Gamerse Smid maakt nog altijd onder meer aanhangers, veekarren en grote shovelbakken. Maar de hoofdmoot is tegenwoordig het werk voor Rijkswaterstaat en de waterschappen, waarbij nauw wordt samengewerkt met waterbouwbedrijf Van den Herik uit Sliedrecht. „We hebben bijvoorbeeld meegewerkt aan een machine voor OCE (Opsporen Conventionele Explosieven, rd.), waarmee tot twintig meter diep in de grond explosieven opgespoord kunnen worden.”

Volledig scherm
De Gamerse Smid. © Annemiek Steenbekkers/BD

Zaltbommel e.o.