Volledig scherm
Te water in Aalst. © Hannie Visser - Kieboom

De Maas is magisch mooi, zeker zonder plastic

AALST – Directeur Joline de Weerdt van IVN droomt van een plasticvrije wereld, zo vertelt ze aan presentator Jochem van Gelder, voorafgaand aan waterfestival de Big Jump bij recreatiegebied de Neswaarden in Aalst. 

Ook anderen vertellen over het uitbannen van plastics zoals heemraad Hennie Roorda van Waterschap Rivierenland en Li An Phoa die bevlogen vertelt over haar voetreis voor ‘Drinkable rivers’. Ze verlangt naar drinkbare rivieren en wandelt 925 kilometer vanaf de bron van de Maas naar zee om onderweg met kinderen onderzoek te doen naar de waterkwaliteit. 

,,Ik logeer steeds bij lokale mensen, het is fantastisch om te doen, de Maas is magisch mooi”. Op 11 juli is ze in Den Bosch en haar wandeltocht eindigt 15 juni in Rotterdam. In haar standje bij het strand deelt ze flyers uit. Bij de stands van IVN, het waterlaboratorium en waterschap Rivierenland mogen kinderen testjes doen met water.

Volledig scherm
Presentator Jochem van Gelder interviewt Li An Phoa over haar voetreis langs de Maas. © Hannie Visser - Kieboom

De organisatie van de Big Jump is in handen van drinkwaterbedrijf Dunea dat het oppervlaktewater uit de Afgedamde Maas inneemt als drinkwater voor 1,3 miljoen mensen in de Randstad, zo vertelt woordvoerder Nicole van Veldhoven terwijl ze water serveert in een plastic bekertje. ,,We willen vooral werken aan bewustzijn van de waterkwaliteit. We gebruiken het water als drinkwater, maar hebben het water ook nodig voor onze flora en fauna”. 

De Big Jump wordt voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden om zo aandacht te vragen voor schoon water in heel Europa. De heerlijke, zomerse temperatuur heeft zaterdagmiddag veel mensen naar het strand bij recreatiegebied de Neswaarden gelokt. 

Niet iedereen komt in actie voor de Big Jump. Dat ligt zeker niet aan de 12-jarige Gerben die de warming up voor zijn rekening neemt, samen met presentator Jochem van Gelder. Na het aftellen rennen zo’n vijftig deelnemers het water in om naar een ponton verderop te zwemmen. Daar duiken ze nogmaals te water en zwaaien samen nog even naar de monsterboot van Dunea, die de waterkwaliteit van de Afgedamde Maas dagelijks in de gaten houdt. Weer terug op het strand staan vrijwilligers de deelnemers met handdoeken op te wachten. De Bommelse rockband ‘Spark of Sanity’ sluit het waterfestival af. 

Volledig scherm
Proefjes doen met (drink)water tijdens Big Jump © Hannie Visser - Kieboom