Volledig scherm
PREMIUM
Een warme dag aan de Waal. © Flip Franssen

De Waal, een machtig mooie maar meedogenloze rivier

POLLZALTBOMMEL - De brede Waal ziet er op het eerste oog vriendelijk uit, maar schijn bedriegt. Vorig jaar vonden twintig mensen al dan niet gewild de dood in het stromende en soms zelfs kolkende water. Hiermee is het de gevaarlijkste rivier van Nederland.

Quote

In alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.

Hendrik Marsman:

Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan... Bij deze eerste zin van het in 1936 door Hendrik Marsman geschreven gedicht zie je het voor je: Het prachtige rivierenlandschap, met water, wilgen, ruimte en Hollandse luchten. Zo was het toen en zo is het nog steeds. Het gedicht eindigt minder lieflijk: … in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord. 

En ook dat is anno 2018 niet veranderd. Nog altijd nemen de grote rivieren jaarlijks vele levens. De Waal voert de lijst aan. Vorig jaar werden er twintig levenloze lichamen uit het donkere water gevist, na een ongeval of zelfdoding En dit jaar staat de teller, voor zover bekend, alweer op vier. Door z’n omvang, de stevige stroming en de drukke scheepvaart is het ‘s lands meest meedogenloze rivier.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement