Volledig scherm
© Jasmijn Kwaks

Dertigste jubileum van de Bommelse Kunst Route is zonder fratsen

ZALTBOMMEL - Ruim 30 kunstenaars exposeerden zaterdag 18 en zondag 19 juni tijdens het openingsweekend van de Bommelse Kunst Route 2016.

Voor het dertigste jubileum geen feestelijke ‘fratsen’, de focus lag op de kunst en kunstenaars zelf. In de Gasthuiskapel in Zaltbommel, waar de overzichtstentoonstelling met het thema ‘Selfie’ te zien is, vertelde voorzitter Patrick Esveld over de gedachte daarachter. “Kunst is altijd persoonlijk. Dit thema biedt de makers ruimte om aandacht te geven aan wie zij zijn en waar hun kunst voor staat.”

Verschil
Dertig jaar geleden begon de BKR als looproute langs minder dan 10 ateliers in de binnenstad van Zaltbommel. Hans Heijman is een van de exposanten die sindsdien jaarlijks heeft meegedaan. “Het heeft me altijd aangesproken om mijn kunst op deze manier met een nieuw publiek te delen. En nu ik terugkijk, zie ik ook duidelijk verschillen in mijn werk, de fases die ik heb gehad.” Vernieuwing blijft echter wel moeilijk, vindt hij. “Het is lastig om jaarlijks iets nieuws te laten zien.”

Ballotage
Ook de deelnemende ateliers van de kunstroute zijn lange tijd hetzelfde geweest. “We passen ons ballotage systeem daarom wat aan”, vertelt Esveld. “Kwaliteit blijft voorop staan, maar we proberen wat drempels weg te halen: sommige kunstenaars durfden zich niet eens aan te melden.” Daarbij gaat het bestuur ook samenwerkingen aan met het Cambium College, zodat scholieren van kunstklassen later eventueel kunnen bijdragen aan de route. De Bommelse Kunst Route is ook in het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 juni te zien.

Zaltbommel e.o.