Volledig scherm
© stock.xchng

Deur open voor drie windmolens langs de A2 bij Zaltbommel

ZALTBOMMEL - De bouw van drie windmolens langs de A2 bij Zaltbommel is een stap dichterbij gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met de zogenaamde duurzaamheidsambitie.

Daarin staat dat Zaltbommel windmolens nodig heeft om het gewenste doel van 16 procent duurzaam opgewekte energie te halen. Vooralsnog gaat het om drie turbines, waarvoor de Vereniging Windpark Bommelerwaard-A2 al een plan klaar heeft liggen. De gemeente gaat nu aan de slag met de bestemmingsplanwijziging die voor de komst van de molens nodig is.

Discussie
Het besluit van de raad kwam moeizaam te stand. Er ging een lange en warrige discussie aan vooraf. Er waren meerdere schorsingen nodig en er kwamen vier moties en een amendement op tafel. Lange tijd leek het erop dat een krappe meerderheid (SGP, Van der Schans en ZVV) de komst van de windmolens langs de A2 wilde tegenhouden. Maar uiteindelijk stemden vier van de vijf ZVV'ers toch met de voorstanders mee. En dus kan het plan nu verder uitgewerkt worden.

Andere locaties
De raad besloot donderdagavond ook dat van andere locaties (Munnikenland in Poederoijen en bedrijventerrein Wildeman in Zaltbommel) onderzocht moeten worden of ze geschikt zijn voor windturbines. Ook moet iedereen de kans krijgen om deel te nemen aan windmolenprojecten. Daarnaast moet het makkelijker worden om in het buitengebied kleine, privé-windmolens te plaatsen.

Zaltbommel e.o.