Volledig scherm
De westkant van slot Loevestein staat in de steigers. © Peter de Bruijn

Directeur Slot Loevestein: Restauratie van kasteel hard nodig

POEDEROIJEN - Een deel van Slot Loevestein staat tot de winter in twintig meter hoge steigers. De muren en een deel van het dak van het middeleeuwse kasteel aan de Waal bij Poederoijen worden gerestaureerd. De kosten van de restauratie door hoofdaannemer 'Koninklijke Woudenberg' uit Ameide bedragen zeven ton.

,,Wij gaan jaarlijks naar de tandarts”, zegt beheerder facilitaire zaken Jacques Mombers. ,,De muren van Loevestein moeten ongeveer drie keer per eeuw onderhouden worden. Doe je dat niet, dan wordt het kasteel na honderden jaren een ruïne. Dan vallen de stenen eruit en de torens eraf. Ik ben alleen maar blij dat Loevestein nu goed gecontroleerd en gerestaureerd wordt. Het is een grote klus.”

Overlast
Bezoekers aan het kasteel kunnen geluidsoverlast hebben van de ‘hakkers’ die met pneumatische hamers de voegen en stenen uitbikken. ,,Het is kiezen tussen twee kwaden”, aldus directeur Ien Stijns van de stichting museum slot Loevestein. ,,Ik snap dat het lawaai binnen en op het terras niet leuk is. De voegen moeten nou eenmaal worden uitgeboord. Een bruidspaar wil ook liever geen steigers op hun trouwfoto’s. Aan de andere kant moet de restauratie nu gebeuren. Het is met al die bezuinigingen hard nodig.”

Dinsdag 27 september in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, ruim aandacht voor de restauratie van kasteel Loevestein.

Volledig scherm
Het onderhoud aan Slot Loevestein is volgens bestuurder Stijns hard nodig. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
De steigers zijn ongeveer twintig meter hoog. © Peter de Bruijn